Готуйсь до боротьби з колорадським ворогом

Із підвищенням температури ґрунту до 12-15°С, після рясних, теплих дощів, які добре зволожили землю, починається масовий вихід на поверхню колорадського жука, який у пошуках поживи, поширюється на значну територію.

У перші дні найбільш страждають від нього рослини родини пасльонових: картопля, баклажани, помідори. Через кілька днів потому самка жука відкладає до 25-30 яєць на нижній бік листка. Яйцекладка триває від кількох тижнів до 4 місяців. За цей період одна самка здатна відкласти до 500-800 яєць, з яких через тиждень-два (залежно від температури повітря) з’являються личинки.

Але для збереження виду деяка частина жуків після живлення і відкладення яєць заглиблюється у ґрунт, де може просидіти від місяця до трьох років.

Через тиждень-два (залежно від погоди) з яєць виходять личинки, розвиток яких триває від 12 до 25 діб і має 4 віки. Личинка першого віку – темно-коричнева, довжиною 2 мм, у другому віці – вона червона, 3-4 мм. Червоно-жовтою вона стає у третьому віці, її довжина 6-8 мм. І, нарешті, у четвертому віці – це оранжево-червона личинка довжиною 11-15 мм. Личинки четвертого віку – найбільш шкодочинні, тому боротьбу бажано розпочати з личинками 2-3 віку, щоб уникнути великих втрат врожаю. Із цих же личинок у землі, на глибині 5-8 см, утворюються лялечки (через 13-27 діб), які дають нове покоління молодих жуків.
На одному кущі можна побачити жуків усіх стадій розвитку: тих, які перезимували, яйцекладку, личинку всіх віків. Ця особливість колорадського жука і зумовлює такий довгий період його шкодочинності. Тому для боротьби з ним фахівці радять провести 2-3 ручних збирань жуків і яйцекладок через 4-5 днів відразу після виходу жука із зимівлі. Але якщо на сходах є вже 4-5 дорослих жуків на один квадратний метр і майже на 10% рослин є личинки, тоді вже краще застосувати інсектициди.