Обрізувати дерева можна і влітку

Літньої пори теж треба своєчасно видаляти непотрібні пагони (прищипування та зелене обрізування), поліпшуючи живлення дерева. Крім того, сонячні промені тоді краще проникатимуть всередину крони. Усе це сприяє кращому розвитку плодових гілочок, закладанню їх у нижній частині скелетних гілок, одержанню великих плодів. Улітку добре видно ступінь підмерзання, і це дає змогу вирізати гілки, які підсихають.

Однак літнє обрізування дерев менш поширене і має другорядне значення. Хоча воно набагато полегшує наступне, зимове. Влітку, особливо на молодих деревах, можна широко застосовувати такі прийоми, як нахиляння та згинання найбільш сильнорослих пагонів і гілочок. Це послабить їх ріст і водночас посилить розвиток листя та бруньок на цих пагонах. У персика після літнього обрізування плоди інтенсивніше забарвлюються, ніж на деревах, не обрізаних влітку.

Літнє обрізування дуже ефективне в зерняткових садах у роки, коли сад не плодоносить. Така обрізка нормує закладання генеративних бруньок, і тоді врожай є щороку.

Як зимове, так і літнє обрізування зменшує загальну листкову поверхню, завдяки чому зменшується кількість випаровуваної вологи. У цьому плані обрізування є особливо корисним у тих районах, де відчувається нестача води і мінеральних речовин, а також для дерев, що погано ростуть.

Проте зменшення листкової поверхні має не лише позитивне значення, а й дає негативні наслідки – у зв’язку із зменшенням загальної площі листків послаблюється утворення органічних речовин. Зменшення листкової поверхні певною мірою компенсується поліпшенням освітленості крони, завдяки чому посилюється накопичення поживних речовин. Таким чином, обрізування може бути як корисним, так і шкідливим.

Ефективність обрізування, насамперед, залежить від віку та сили росту дерева. Воно по-різному впливає на ріст і плодоношення молодих і плодоносних дерев.

 Літнє обрізування проводять у червні – липні (в перший період вегетації) для видалення пагонів, які загущують крону і вкорочення тих, що залишаються. Особливо воно важливе для молодих рослин, що інтенсивно ростуть. У них видаляють пагони, що ростуть усередину крони, щоб туди проникали сонячні промені і поліпшувалось живлення решти пагонів.

Обростаючі пагони завдовжки більше 40 см на основних гілках пінцирують (прищипують). Так звані пагони продовження і пагони, що формують скелетні гілки, не прищипують. При літньому обрізуванні видаляють верхню частину пагонів, на якій не зав’язалися плоди, зріз роблять над крайнім плодом. Якщо квіткові бруньки загинули від заморозків, гілки, що обростають, обрізають коротко, сприяючи утворенню пагонів з бруньок, розташованих нижче.

 У Каліфорнійському університеті (США) провели досліди з літнього обрізування дерев нектарину (голоплідний персик) сорту Фарбрайт на посилення освітленості дерев і плодів. Обрізку дерев проводили за 20-25 днів до збирання врожаю шляхом укорочування однолітніх пагонів на 3-5 см. Це підвищило освітленість і сприяло збільшенню маси плодів з 92 до 113 г і їхнього діаметру із 54 до 58 мм, але кількість великих плодів (понад 97 г) зменшилася з 59% у загальній масі до 31-35%. На підставі проведеного досліду автори роблять висновок, що передзбиральну обрізку можна рекомендувати як ефективний прийом для поліпшення освітленості і товарності плодів нектарину.

Можна застосовувати різні прийоми обрізування, але слід знати, яке обрізування дасть найкращі результати. Досягти бажаних результатів можна лише за умови, що ви опанували принципи обрізування і вмієте правильно передбачати, як дерево реагуватиме на різні ступені обрізування, а також на окремі його прийоми.

Ірина КУДРЕНКО, кандидат біологічних наук, Національний ботанічний сад ім. М.М.Гришка НАН України