Панас Саксаганський – майстер перевтілення

У Меморіальному будинку-музеї Михайла Старицького відкрито виставку, присвячену 145-ій річниці з дня народження  видатного актора, режисера і драматурга Панаса Саксаганського.

Поміж експонатів – особисті речі митця, перевезені сюди з його квартири на вулиці Жилянській, де він мешкав 28 років: меблі, сценічні костюми, листи, поштівки, книжки, картини, фотокартки тощо. Невдовзі  помешкання актора і весь п’ятиповерховий будинок планують переобладнати під музей.

Саксаганського вважали великим майстром перевтілення – він зіграв понад 120 ролей, серед яких: Возний («Наталка-Полтавка»), Богун («Богдан Хмельницький»), Голохвастов («За двома зайцями»), Солопій Черевик («Сорочинський ярмарок») та інші. В експозиції є і афіші до вистав за його участю, датовані початком минулого сторіччя. Зберігся навіть сценічний костюм, у якому він зіграв Бондаря у «Бондарівні» Карпенка-Карого (1907 рік).

Чималий і режисерський доробок Саксаганського: він поставив понад 80 п’єс, а також написав дві власні: комедії – «Лицеміри» і «Шандрапа».

Вихований у талановитій родині Тобілевичів, в атмосфері любові до театру, він уже в шістнадцять років вийшов на аматорську сцену, а потім навіть залишив  військову службу, щоб вступити до трупи Михайла Старицького. Пізніше, як актор і режисер, він входив у різні театральні угруповання, працював разом із Кропивницьким, Заньковецькою, Карпенком-Карим.