«Занурення» всімох

Виставка, організована в рамках року Польщі в Україні, триває в Центрі сучасного мистецтва, що на території Києво-Могилянської академії.

Експозиція під назвою «Занурення» представляє роботи сімох польських художників. Майже всі вони створили свої роботи безпосередньо в галереї або у дворику біля неї.

Лише живопис Єжи Новосельського, якого вважають найвизначнішим польським живописцем другої половини XX століття, привезено до Києва із колекцій Національного музею у Кракові, Національного музею у Вроцлаві й Музею Я.Мальчевського в Радомі.

Леон Тарасевич збудував живописну помаранчеву інсталяцію на ґанку Центру сучасного мистецтва. Мирослав Машлянко в одній із кімнат галереї створив вражаючу скульптуру з трави і воску. Також представлено роботи Анни Мицу, Анни Плотніцку, Миколая Смочинського та Яна Ґрику. Від останнього – «Історія крихт». Демонструються шматочки тіста – експонати однієї з попередніх виставок художника. Ці арт-крихти, крім їх присутності у відео та на спеціальних табло, розкладені по шафах. Звідси крихти можна взяти й використати їх у власних мистецьких проектах. Чи просто повісити на шию як прикрасу. Коротше, пан Ґрику надає всім, хто бажає, чудовий матеріал для натхнення. На знак подяки польському художнику можна надіслати листа з інформацією про те, як саме ви використали арт-крихти.

Загалом же, виставка «Занурення» присвячена дослідженню польського мистецтва як такого, що перебуває на межі двох культур, двох типів духовності: римо-католицької та греко-католицької.

«Дуже складно перекласти духовний досвід, який здобувають містично, на слова, на образи. Іноді це вдається лише містикам, іноді – художникам, обдарованим такими здібностями, – каже куратор виставки Єжи Онух. – Для польських художників православ’я є особливим досвідом і переживанням».