Лічильники краплин не помічають

Чому існує різниця між показниками всіх квартирних лічильників та загальнобудинковим, і хто її сплачує? Чи справді кияни, які мають свій лічильник, не сплачують за воду, використану двірниками на технічні потреби? На ці запитання «Вечірньому Києву» відповів заступник директора Головного інформаційно-обчислювального центру КМДА Валерій Кононець.

– Різниця між показниками існуватиме завжди. Лічильники, які встановлюють у квартирі, недостатньо чутливі, тому не рахують кожну краплину. Якщо з крана капатиме вода, то за добу можна націдити ціле відро, а квартирний лічильник на такий витік не реагує. А от будинковий, встановлений для контролю, скажімо, 128 квартир, зафіксує ці літри, адже прокапує, як правило, не один краник.

Воду використовують і на технічні потреби, скажімо, поливання прибудинкової території, вологе прибирання в під’їздах, біля сміттєзбірників. Часто власники миють свої автомобілі просто під вікнами будинку, під’єднуючись до системи поливу двору.

Отже, система розрахунків за холодну воду нині така, що «Київводоканал» фіксує показники лічильника, встановленого у будинку чи групі будинків, і подає інформацію Головному інформаційно-обчислювальному центру по кожному з них. Адже в Києві близько 60 відсотків будинків мають груповий облік, тобто лічильники, встановлені на бойлерних, до яких підключені 4-5 житлових будинків, школа, дитячий садок, поліклініка, кав’ярня, їдальня тощо. І жек має за цим уважно стежити. Центр подає інформацію житловим організаціям. Вони від цих показників віднімають кількість води, яка визначена за нормами на поливання території, миття під’їздів,  на певні аварійні втати, а також витрати води, якою користуються школа, лікарня, інші заклади, якщо вони не мають лічильників. Віднімають показники квартирних лічильників, а решту води ділять на кількість мешканців, які не мають приладів обліку. Тобто мешканці, у квартирах яких немає лічильників, сплачують більше, якщо їх там мешкає більше. Кияни, які встановили квартирні лічильники, розраховуються згідно показників свого приладу.

Якщо на одного мешканця фактичне споживання води становить за розрахунками жеку та «Київводоканалу» більше норми, тобто понад 5,5 куб. м, – варто ставити квартирні лічильники.