Дивоцвіт панської квітки

Уже відквітувала відома на весь світ колекція бузку  в Центральному ботанічному саду імені  М.М.Гришка.  Але на зміну  цьому торжеству краси приходить інше –  зацвітають півонії.  Колекцією цієї розкішної квітки можуть пишатися не лише ботаніки, а й всі кияни, бо вона найбільша в Україні та одна з найбагатших серед країн СНД та Східної Європи.

У Ботанічному саду на невеличкій площі (всього близько 20 соток) росте аж 12 видів та 550 сортів цієї рослини. Представлено всі садові групи півоній, які зустрічаються на планеті. В дикій природі існує 45 видів цієї рослини, два з них в Україні – в Криму та степовій частині. І хоч ця унікальна колекція за своїм призначенням слугує базою наукових досліджень ботаніків-селекціонерів та джерелом поповнення колекцій регіональних ботсадів, вона доступна і для того, аби милувати око відвідувачам ботсаду. Щоправда, півонії демонструють не на грядках, а на виставці, яка проводиться тут щороку в кінці травня.

Співробітники формують дивовижні букети, цікаві композиції, доповнюючи витвір природи своїми фантазіями.

Опікується півоніями кандидат біологічних наук Василь Горобець. Унікальна колекція власне і є його дітищем, бо вчений понад тридцять років присвятив селекції цієї рослини. До речі, квітка, яка так недовго радує своєю красою, бо кожен сорт її квітує лише кілька днів, потребує копіткого догляду. Вчений розповів, що в усій красі півонію можна бачити лише на п’ятий рік після посіву. Після пересадки зацвітає через два-три роки. А щоб вивести новий сорт, ученим доводиться росити землю власним потом упродовж 15-20 років! Сам же Василь Горобець є автором 14 сортів півонії та 27 сортів хризантем. Київська колекція півоній неодноразово отримувала нагороди на найпрестижніших світових виставках в Японії, Голландії, Німеччині тощо.

 Для поповнення колекції півоній потрібні чималі кошти – посадкова одиниця коштує від 5 до 50 доларів. А за сорт «Перлинові розсипи», виведений Василем Горобцем, московські квітникарі платять по 700 рублів за кущ. Ця квітка – найкращий витвір ботаніка, вона отримала приз на виставці в Голландії 1992 року. Оскільки ботсад як науковий підрозділ фінансується недостатньо, то ботаніки, аби поповнювати колекції, зазвичай, обмінюються сортами із зарубіжними ботанічними садами та приватними квітникарями. До речі, півонія дорожча за троянду, бо розмножується лише поділом куща.

– Нинішній травень не радує нас теплом, тому півонії трохи запізнюються з цвітінням. Зараз розпустилися три ранні сорти, – розповідає Василь Федорович, демонструючи колекцію. – Он, бачите, бузково-рожева квітка – то «Офелія», а ця кремового кольору – «Балерина» – американський сорт. А невеличкі малиново-рожевого забарвлення квіти іменуються «Орлятко». З дня на день розквітнуть «Червоні вітрила», «Червоний оксамит», «Хохлома». А ще за два тижні порадує нас біла «Весільна», «Скарбниця», що пахне як троянда, «Світоч», «Либідь» тощо. Загалом же півонія чаруватиме своєю красою до кінця червня.
– А коли цю красу можна буде побачити відвідувачам? – запитую пана Василя.

– Вже готуємося до виставки, яка проходитиме в першій декаді червня, і триватиме чотири дні. До речі, там можна буде побачити і ті сорти півоній, що вже відцвіли. Ми їх збережемо.

– Василю Федоровичу, а чому не можна помилуватися квіткою в первинному вигляді, на ділянці, як, скажімо, бузком?
– Через безцеремонність відвідувачів: багатьом хочеться обов’язково зірвати квітку.