«Неузгоджений» кандидат

Політрада Партії промисловців і підприємців України звернулася до своїх територіальних організацій розглянути кандидатуру лідера партії Анатолія Кінаха як претендента на президентську посаду. На початку липня остаточне рішення з цього приводу має затвердити з’їзд.

Ще перед засіданням політради надійшла інформація, що 21 регіональна організація ПППУ вже готова підтримати Кінаха-кандидата. Сам голова партії зізнався журналістам на брифінгу, що готовий позмагатися за головне крісло держави. Він не вірить «сьогоднішнім запланованим рейтингам», а хоче, щоб вони формувались «за волевиявленням народу». А ще Анатолій Кінах хоче, щоб вибори «були рівноправними, висування кандидатів відбувалося на основі виборчого законодавства, а не на основі шантажу, залякування, тиску, перерозподілу власності…»

– Виборці повинні йти голосувати за принципом «за», а не за принципом «проти», – переконаний голова ПППУ.

Нині ПППУ проводить консультації з політичними й громадськими організаціями про створення блоку на підтримку кандидата у президенти від партії та на наступні парламентські вибори. Вже, за словами Кінаха, є домовленості з низкою непарламентських партій. Нагадаємо, що А.Кінах, окрім партії, очолює ще й Спілку промисловців і підприємців. Саме з цього крісла й Леонід Кучма десять років тому пересів у крісло президента.

Оцінюючи нинішню соціально-економічну ситуацію, Анатолій Кінах був критичним: «Різко знизилась результативність як законодавчої, так і виконавчої влади. А цьогорічний держбюджет створив дуже серйозну проблему для населення і промисловців з підприємцями, поглибились ручні методи управління економікою. Є розрив між реальними умовами життя людей і деклараціями уряду, зростання внутрішнього валового продукту не відповідає соціальним показникам». Причину паливної кризи Кінах вбачає у «некерованій ситуації з боку державних структур».

– Хіба можна в умовах, коли на світовому ринку зростає ціна на нафту, зупиняти два вітчизняних нафтопереробних підприємства, – наголосив голова ПППУ.

Якщо Кінах стане Президентом України, то найперше проведе політичну реформу «на консолідованій основі» і зміну кадрової політики у структурах влади. «Не можна, щоб посади розглядались як товар, – натякнув колишній прем’єр. – Бо це не лише знижує якість і професіоналізм, а може загрожувати й техногенними ситуаціями».