Кава в компанії з Городецьким

Спохмурнілі, покроплені дощем сірі фасади будинків, що очами-вікнами дивляться на «Пасаж», у п’ятницю оживила нестандартна бронзова скульптурна композиція відомому архітекторові Владиславу Городецькому (1863-1930).

Створена за ініціативи та коштом одного зі столичних акціонерних банків, вона стала окрасою Хрещатика, 15. Її автори: скульптори – Володимир Щур і Віталій Сівко, архітектори – Руслан Кухаренко і Володимир Скульський.

Повернувшись до свого улюбленого Києва майже через століття, Владислав Городецький присів перепочити і випити чашечку кави в «Пасажі», куди він часто навідувався. Хоч похований в Ірані, душею і серцем він залишився в місті Кия. Тепер Городецький споглядатиме сучасний мегаполіс і згадуватиме часи, коли весь запал своєї невичерпної творчої енергії віддав Києву, яким був зачарований з першого дня свого приїзду до нього. «Архітектура Городецького – це найвишуканіша фантазія, яка застигла в камені», – сказав Олександр Биструшкін, начальник Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини.

«Правильно, що ми перестали захоплюватися помпезними пам’ятниками. Міські скульптури мають бути сюжетними, вишуканими, які наближають нас до визначних киян, що жили серед нас, ходили цими вулицями і достойні увічнення», – переконаний Руслан Кухаренко.

Під час відкриття скульптурної композиції міський голова Олександр Омельченко звернувся до власників закладів, вікна і двері яких виходять у «Пасаж», до тутешніх мешканців і запропонував їм за власний кошт вимостити до Дня Незалежності територію від арки до арки натуральним каменем. Можливо, архітектори й митці подбають про фасади. Зникне кривий, весь у латках асфальт, і стануть фасади «Пасажу» такими, якими їх бажав би бачити Городецький.