Київський арбітр

Участь у кубковому фіналі – найвища честь для служителя футбольної Феміди. Цього разу суддівську бригаду сформовано виключно з дебютантів. Арбітром буде киянин Сергій Шебек, а в ролі помічників арбітра – його земляк Микола Даневич і Андрій Звєрєв із Броварів.

Сергій Шебек народився 14 червня 1960 року, корінний киянин. Вищу освіту здобув у столичному Держуніверситеті фізичної культури та спорту, основне місце роботи – менеджер однієї з київських фірм. Футбольні матчі проводить з 1977 року, в неаматорських турнірах задіяний з 1988-го. 22 серпня 1992 року дебютував у ролі арбітра на вищоліговому поєдинку «Карпати» – «Кривбас» і відтоді виконував ці функції більш як у 150 матчах найвищого національного рангу. 1995 року працював помічником арбітра на «кришталевій» зустрічі «Шахтаря» з «Дніпром», але «головним» у кубковому фіналі виступатиме вперше. Не дивно, бо київські судді, здебільшого, приречені бути сторонніми спостерігачами з «вини» динамівської команди, яка й завершує кубковий марафон частіше, ніж інші вітчизняні колективи. Ще цікавинка: восени Шебек обслуговував першоколове суперництво «Шахтаря» з «Дніпром» у Донецьку й зафіксував нічийний результат – 1:1.

А суддею найпершого фіналу в травні 1992 року був Євген Канана з Донецька. Кияни в ролі арбітра виступали тільки тричі, причому два рази – Сергій Татулян. Історичним рекордсменом є Василь Мельничук із Сімферополя, котрий проводив останні кубкові матчі в сезонах 1998/1999, 2000/2001 та 2001/2002 років. Мельничук, до речі, й досі єдиний, хто вилучив футболіста з поля (гірника Зубова в травні 2002 року). Цікаво, що в дванадцяти попередніх фіналах арбітри призначили тільки два пенальті, а наважилися на це П’яних із Донецька та киянин Ярменчук. Обидва покарали штрафним без оборони… київське «Динамо».