Чи приборкають медсестри СНІД?

Епідемія ВІЛ-інфекції та СНІДу в Україні набирає обертів. Минулого року порівняно із 2002 р. кількість ВІЛ-інфікованих українців зросла майже на 13 відсотків (понад 10 тис. випадків), хворих на СНІД – майже на 30 відсотків (майже 2 тисячі випадків), а померлих від СНІДу – на 65 відсотків (1 285 осіб). Загалом із 1987 року серед громадян України офіційно зареєстровано 62 365 випадків ураження ВІЛ-інфекцією, з яких 6 175 осіб захворіло на СНІД і 3 592 померло від «чуми ХХІ століття».

З огляду на динаміку зростання захворювання на СНІД та специфіку догляду за ВІЛ-інфікованими, все актуальнішою стає проблема спеціальної підготовки та перепідготовки медперсоналу. До останнього часу спеціальними знаннями щодо лікування і догляду за хворими на ВІЛ/СНІД у рамках освітніх програм озброювали студентів і практикуючих лікарів, натомість середньому медичному персоналові не приділяли належної уваги. Водночас, у системі медичної допомоги ВІЛ-інфікованим особлива роль належить саме медсестрам, які надають допомогу в умовах стаціонару або диспансерного спостереження. Адже медсестра проводить із хворим навіть більше часу, ніж лікар. Вона має змогу впливати на психологічний стан хворого та ефективність його лікування.

Щоб заповнити прогалину в знаннях медсестер, Міністерство охорони здоров’я України, Український центр профілактики та боротьби зі СНІДом за підтримки американської компанії розпочали реалізацію освітньої програми для медсестер, які надають допомогу ВІЛ-інфікованим. Цей проект – складова програми «Україна – Анти-СНІД 2001-2004». У рамках освітнього проекту планується провести низку тренінгів у різних регіонах України для середнього медичного персоналу, адже в Україні – близько 500 медсестер цього профілю. У першому триденному тренінгу, який відбувся у столиці, взяло участь 40 медсестер із Києва та області.

Як зазначив Генеральний менеджер американської фармацевтичної компанії в країнах СНД та Росії Жан-Мішель Леспінасc, до кінця року передбачено провести тренінг із 100 медсестрами, а до кінця наступного – із ще 300. Леспінасс передав начальнику відділу профілактики інфекційних соціально-небезпечних хвороб Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України Тетяні Александріній підручник «Навчальний курс з ВІЛ для медичних працівників».

Директор Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом Алла Щербинська слушно зауважила, що досі в Україні не було такого підручника для медичних сестер. Провідні українські спеціалісти в сфері СНІДу та представники МОЗ України вважають, що навчальний посібник може стати основою навчального курсу не лише для медсестер, а й для широкого кола лікарів в Україні.