Без віри не можна жити

Якщо для XX століття характерними були неврози, то нині, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, найбільше докучають людям депресії. Статистика така: 4-6 відсотків населення планети щороку потерпають від цього неприємного захворювання. У буквальному перекладі з латини depressio означає пригніченість. Які ж зміни виникають у організмі людини при депресії, чи можна запобігти її виникненню, як лікувати, – на всі ці та інші запитання відповідає завідувач кафедри дитячої, соціальної, медичної і судової психіатрії КМАПО професор Анатолій Чуприков.

Депресія – рідна сестра смутку

– Анатолію Павловичу, розкажіть, будь ласка, чому виникає ця підступна хвороба?

– Класична причина депресії – відповідна невротична реакція на тяжку життєву обставину. Депресія – це рідна сестра горя, розчарувань та смутку. Після будь-якої психологічної травми не хочеться нічого того, що ще зовсім недавно давало насолоду. Важко прийняти якесь рішення, людина стає безпорадною, виникає почуття безнадії.

– На які початкові симптоми депресії варто звернути увагу?

– Хочу розповісти про так званий пограничний стан, тобто коли ще серйозна хвороба не виникла. Людину переслідує поганий настрій, психічна нестабільність. Лікар такий стан визначає, як астенію. Йдеться про хронічну втому нервової системи. Щодня зранку без причини людина розгублена, незібрана, не може пригадати, що планувала зробити вчора чи хвилину тому, забуває про найнеобхіднішу річ, ледве згадує про важливу зустріч. Усе пронизує апатія, ніщо не цікавить, немає жодних бажань. Це означає, що вже пора звернутись до лікаря, час бити на сполох.

Негативні емоції шкідливі

– Анатолію Павловичу, кого частіше вражає депресія – жінок чи чоловіків?

– Існує хибна думка, що депресія найбільше вражає жінок. Як правило, жінки рефлексивніші, можуть дати собі докладний і об’єктивний самозвіт, частіше звертаються по допомогу до спеціалістів. У чоловіків депресію буває складніше розпізнати. Чому? З одного боку, є стереотипи, згідно з якими чоловік зі своїми проблемами має справлятися самостійно, а розповідати про них, мовляв, не серйозно. З другого боку, чоловіки приховують свою депресію за агресивною поведінкою, іноді вживають спиртне. Алкоголь – не єдиний «антидепресант» для чоловіків. Надмірне завантаження себе роботою, активні заняття спортом, особливо захоплення його екстремальними видами, а також азартними іграми – все це може свідчити про серйозну депресію. А тому, щоб отримати конкретні поради, важливо вчасно її діагностувати. Дуже шкідливо накопичувати негативні емоції, бо це прямий шлях до депресії. Не варто жити в очікуванні найгіршого. Краще допомагати іншим, бо саме так ви допомагаєте й собі. Жити за принципом – що віддав, те твоє.

Біжіть від недуги … до лікаря

– Чи є вікові особливості виникнення депресії?

– Пік виникнення депресії у жінок припадає на 35-40 років, у чоловіків – трохи пізніше. Як і жінки, чоловіки переживають клімакс, який хоч і не так чітко клінічно виражений, але симптоми старіння організму проявляються досить відчутно. До того ж цей період у чоловіків часто збігається із виходом на пенсію, що посилює негативні емоції. Прихована депресія у чоловіків часто пов’язана із втратою роботи. Зарубіжні фахівці вважають, що шість місяців вимушеного безробіття призводять до того, що чоловік обов’язково зневіряється, перестає стежити за своєю зовнішністю і вже не претендує на високооплачувану роботу. Один з моїх пацієнтів тривалий час перебував у депресії через звільнення з роботи. Йому за 50, знайти престижну роботу – малоймовірно. Він пішов до поліклініки зі скаргами на біль у хребті та загострення хронічних хвороб. І яким же було його здивування, коли побачив у черзі до лікаря таких самих як він чоловіків. Для нього це був сильний удар, що спричинив розвиток депресії. Але, як правило, люди не йдуть до лікаря зі скаргами на цю хворобу. Багато хто навіть не підозрює про свою недугу, вважаючи, що такий стан скоро мине. Проте не треба забувати, що саме вчасне звернення до лікаря допомогло б вилікувати хворобу.

– Анатолію Павловичу, які нині існують методи лікування цієї недуги?

– При вираженій депресії призначають психотропні препарати. Антидепресанти нового покоління не мають побічної дії. Існує також багато методів немедикаментозної психотерапії. Людині можна допомогти, якщо надати їй можливість вчасно виговоритися, відкоригувати її психіку. Приміром, депривація, себто коли пацієнт не спить упродовж 36 годин, здатна повернути йому бадьорість, енергію, підвищити тонус і в такий спосіб побороти депресію. Депривацію сну з певними перервами повторюють до 10-15 разів. Застосовують метод люксотерапії – пацієнт упродовж години (вранці і ввечері) дивиться на яскраве світло. Такий спосіб поліпшення настрою особливо ефективний при сезонній депресії. На недугу позитивно може впливати і лікувальне голодування, але обов’язково під контролем лікаря. Перебування на високогір’ї, кисневе голодування впродовж місяця також сприяє підвищенню настрою, стабілізує гормональний статус організму. Танцювальна терапія, помірне спортивне навантаження – біг, йога, ушу, китайська гімнастика – все це запобігає при помірно виражених формах депресії.