Українські зони безпеки

Нашим миротворчим місіям – 10 років


Завтра виповниться 10 років з того дня, коли дев’ять працівників органів внутрішніх справ України вперше в історії незалежної держави були направлені до підрозділів цивільної поліції ООН на території колишньої Югославії.

Відтоді у миротворчих операціях взяло участь майже 1000 працівників міліції та військовослужбовців Внутрішніх військ МВС України, які з гідністю представляли Україну далеко за її межами. Нині в міжнародних миротворчих місіях перебуває 226 осіб, 212 з яких – у місіях Організації Об’єднаних Націй, 10 – в місіях Європейського Союзу та 4 – в місіях Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

197 працівників виконують обов’язки в Місії ООН у Косово в складі спеціального і кінологічного миротворчих підрозділів та спостерігачів цивільної поліції ООН, 11 працівників несуть службу в місії ООН у Ліберії, 3 – у Східному Тиморі, 2 – у місії ООН у Конго.

Свідченням високої оцінки роботи миротворців з України є збільшення кількості запрошень з міжнародних організацій, які відповідають за безпеку в гарячих точках планети.

Цього року одержано запрошення до участі в новостворюваних місіях ООН на Гаїті, в Бурунді та Кот д’Івуарі. Крім того, у квітні Секретаріат ООН звернувся з проханням направити до Косово додаткову кількість представників МВС України для розслідування актів насильств, учинених у Косово під час масових безчинств у березні цього року. У травні Секретаріат ООН знову звернувся до Постійного представництва України при ООН з проханням збільшити український миротворчий персонал у Косово ще на 50 осіб. Усі ці пропозиції вивчає керівництво МВС України.

За оцінками ООН на сьогодні Україна посідає п’яте місце у світі та друге в Європі за участю поліції у врегулюванні міжнародних конфліктів.

МВС України має намір і надалі продовжувати участь у міжнародних миротворчих операціях, оскільки це сприятиме прискоренню входження в європейський і євроатлантичний простір, зростанню міжнародного авторитету України та закріпленню за Україною статусу повноправного учасника реалізації завдань Організації Об’єднаних Націй та Європейської політики безпеки й оборони.