На терезах мінуси з плюсами

Оскільки тривалий і досить складний процес вступу нашої країни до Світової організації торгівлі добігає свого завершення, то на думку організаторів інформаційно-навчального семінару «Висвітлення у ЗМІ питань вступу України у СОТ» – Спільної парламентсько-урядової комісії з інтеграції до СОТ (голова – народний депутат Сергій Касьянов) – виникла потреба роз’яснити широкій громадськості всі переваги і всі можливі негативні наслідки такого «прориву».

На семінарі журналісти зрозуміли, чому деякі країни – члени СОТ, – зокрема, Австралія, Аргентина, мають до України претензії і фактично гальмують процес її вступу. Річ у тім, що названі країни мають розвинутий аграрний сектор і є чи не головними виробниками продуктів тваринництва у світі. А закони України містять суттєві обмеження на ввезення цієї продукції. Така ж картина і з видами продукції харчової промисловості. Нині існує більш-менш сприятливе законодавче поле для розвитку цукрової промисловості в Україні. Воно зумовлене саме обмеженням ввезення з-за кордону цукрової тростини. Для вступу до СОТ необхідно буде зняти й ці обмеження. Так само доведеться потіснитися нашому насінню соняшнику, тютюнові, сокам, безалкогольним напоям. Цей перелік можна продовжити.

Є і зворотний бік медалі. Обмеження на українські експортні товари також буде знято – цього вимагає статут СОТ. Є ще один істотний чинник, який спонукає прискорити процес входження до СОТу, – розширення ЄС. Річ у тім, що з багатьма країнами – новими членами ЄС – Україна мала взаємовигідні торговельні угоди. Тепер вони, ясна річ, втрачають чинність. Врятувати становище може тільки вступ України до СОТ, де умови однакові і для членів ЄС, і для всіх інших.