...А кілери вже втекли

Чи готувалися замахи на Юлію Тимошенко і Юрія Луценка, а також провокація проти Віктора Балоги, дізнаємося не раніш ніж 24 травня.

Керівництво СБУ вдруге проігнорувало запрошення до парламенту. Після позавчорашнього звіту очільника МВС, учора до депутатів прийшов лише недавній генпрокурор, а нині його перший заступник Олександр Медведько. Але нічого не сказав.

Медведько зазначив лише, що ГПУ зробить свої висновки щодо заяв чиновника Секретаріату Президента Валерія Гелетея після того, як відповідну перевірку проведе СБУ. А в останньої на це є десять днів,   починаючи з 14 травня, коли Гелетей передав туди матеріали про план замахів на політиків.

З СБУ до парламенту надійшла лише письмова інформація, за словами Олександра Мороза, «приблизно такого змісту: що ми взяли до уваги питання і дамо відповідь після розслідування».

– Як так сталося? Є підозра терористичних актів, ні в СБУ нічого не знають, ні в прокуратурі, ні в міліції, і тільки в Секретаріаті Президента знають все!» – обурився спікер.

Але найбільше обурило депутатів повідомлення заступника голови парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони Юрія Самойленка, який сказав, що комітет неодноразово запрошував на свої засідання в.о.голови СБУ, але Валентин Наливайченко надіслав відмову, мотивуючи нелегітимністю ВР після президентських указів.

Регіоналу Олександру Стояну це нагадало часи, коли, за його словами, «такі ж доручення Сталін давав Берії». Кого Стоян асоціює зі Сталіним, ще можна здогадатися. А ось хто Берія – Гелетей чи Наливайченко?

Спікер ВР на це зазначив, що «монархії не буде» в Україні. «Буде порядок у державі, нехай ніхто не тішиться, що він з одного кабінету і суд чинитиме, і виконавчу владу», – пригрозив, очевидно ж, у бік Банкової Мороз.

А комуніст Петро Цибенко запропонував від погроз перейти до діла й доручити компетентним органам терміново провести обшуки в кабінетах Секретаріату Президента та вилучити документи «з підготовки провокації». Хоч якими будуть результати розслідування СБУ, в будь-якому разі депутати наполягають на порушенні проти Гелетея кримінальної справи. Вони переконані, що його заява – піар-хід для підготовки суспільства до запровадження надзвичайного стану. А якщо його слова й правда, то він, мовляв, співучасник злочину, адже, за повідомленням однієї з газет, «чотири кілери вже втекли за межі України».