Від Майдану до Контрактової площі

Реконструкція, яку було проведено на Андріївському узвозі 1982 року, – з пофарбуванням, мощенням тощо привела його до певного ладу.

Ми ознайомилися з планами реконструкції узвозу під час наради у в.о. заступника голови КМДА Івана Салія і зрозуміли, що вона жодної небезпеки вулиці не становить. Адже це – заповідник «Стародавній Київ», парк-музей, зона архітектурного заповідника, охоронна зона Андріївської церкви. Проте існує безліч обмежень, які не  дозволяють проводити певні роботи на території заповідника. Зокрема зводити висотки і змінювати зовнішній вигляд. Розробники проекту (архітектурна майстерня А.М.Милецького) прагнуть залишити узвіз у старому вигляді, яким його передбачили архітектори під час реставрації 1982 року. Вони підняли архіви, з’ясували, яким було історичне мощення Подолу, виявилося, що тут був високий тротуар, мощений булигою підзор. Булига – це не просто колотий камінь, а камінь з річок, обкатаний, круглий. Тоді було проведено реставраційну реконструкцію. Дізналися, які були ліхтарі. «Укрреставрація» виготовила їх із чавуну (вона й досі має ці форми). Будинки пофарбували у первинні кольори.
Є думка обмежити паркування транспорту на узвозі і взагалі його проїзд вулицею – крім, звичайно, пожежних машин, швидкої допомоги, міліції, сміттєвозів та аварійних газу і води.
На Андріївському узвозі завжди процвітала торгівля – від Бабиного торжка, що був колись на початку вулиці, до Контрактової площі. Нині тут здебільшого торгують сувенірами, причому далеко не кращого ґатунку, які можна знайти на будь-якому базарі. Виставляють і гарний живопис. Пропонують багато оригінальної вишивки. Знавці саме на Андріївському купують найкращі сорочки-вишиванки. Саме таку високохудожню функцію потрібно реалізувати на узвозі, переконані фахівці. Дехто ще й за те, аби звільнити від транспорту і Контрактову площу, в яку вливається узвіз, забравши звідти трамвай. Тоді можна буде зробити пішохідною зону від майдану Незалежності через вулицю Костельну або Михайлівську, Михайлівську площу, вулицю Десятинну, Андріївський узвіз до Контрактової площі і на всій протяжності влаштовувати вернісажі.

Довкола ж, очевидно, стоятиме у «корках» чимало машин.