Найзручніший – банкомат

У зв’язку із завершенням операцій старого звітного року та проведенням технологічних робіт, пов’язаних із початком нового, Національний банк встановив особливий порядок роботи банківської системи держави 28 – 30 грудня 2006-го,  3 – 5 та 9 січня 2007-го.

Згідно з листом Національного банку України, 31 грудня, 1, 2, 6 – 8  січня система електронних платежів та електронної пошти НБУ не працюватиме. Тому для забезпечення безперебійної діяльності банківської системи і своєчасної виплати пенсій, грошових доплат, інших платежів соціального характеру територіальним управлінням НБУ та банкам запропоновано до 29 грудня (включно) здійснити підкріплення операційних кас банків готівкою в необхідних розмірах та розрахунки в ній.  Аби всі встигли це зробити, система електронних платежів НБУ сьогодні та завтра працюватиме на дві години довше, ніж звичайно, а система електронної пошти – аж до завершення всіх цих робіт. У п’ятницю мають бути завершеними всі розрахунки з державним та місцевими бюджетами, а також усі трансакції з іншими клієнтами банків. 
Третього січня банки працюватимуть без клієнтів. Міжбанківських переказів коштів у цей день не буде. Національний банк лише надаватиме банкам, Державному казначейству України та його органам, іншим учасникам системи електронних платежів інформацію про стан їх технічних рахунків. Не проводитиметься у цей день і торговельна сесія на міжбанківському валютному ринку України та не розпочинатиметься операційний день НБУ як депозитарію державних цінних паперів.
Населення звісно  більше турбує, коли можна буде здійснити платежі у банках та при потребі зняти зі свого рахунку гроші. Тут у виграші ті, хто має платіжні картки і користується банкоматом. Бо вони працюватимуть безперебійно. Принаймні, забезпечити це з 29 грудня до 8 січня,  зважаючи на значну кількість святкових та вихідних днів, зобов’язав їх НБУ ще й підкріпивши при цьому автомати готівкою різних номіналів.
Із 29 грудня до 8 січня включно банки, але вже вирішивши самі, здійснюватимуть валютно-обмінні операції з готівковою іноземною валютою у своїх пунктах її обміну. При цьому, з 30 грудня до 5 січня включно офіційним курсом гривні до іноземних валют буде встановлений НБУ 29 грудня.
 4, 5 та 9 січня  система електронних платежів та банківська запрацюють у звичайному режимі. 4 січня, як завжди, відбудеться й перша у 2007 році торговельна сесія на міжбанківському валютному ринку України. Буде вона й наступного дня та 9 січня. У ці ж дні, як звичайно, здійснюватимуться й емісійно-касові операції, а НБУ працюватиме як депозитарій державних цінних паперів.
Щоправда, слід зауважити: банкам у разі потреби дозволено здійснювати касові операції і в період з 31 грудня до 3 січня та з 6 до 8 січня.