Поштарі відпочинуть у понеділок

Свято – це дуже добре, але комусь, можливо, треба буде скористатися і поштовими послугами. Особливо цим переймаються пенсіонери, котрі якраз у перші дні місяця отримують  тут пенсії. Як повідомила нам заступник начальника 50-го поштового відділення столиці Лідія Степанівна Трук, поштарі святкуватимуть лише у понеділок – 1 і 8 січня, а у неділю – 31 грудня та 7 січня у них – звичайні вихідні. Отож упродовж тижня на пошті можна отримати посилку, поштовий переказ, пенсію чи самому  відправити кореспонденцію, посилку, бандероль. Листоноші розноситимуть новорічну і різдвяну пошту адресатам.

На ринках торгуватимуть у звичному режимі

Не обійтися киянам у святкові дні й без ринків: кому щось треба купити, а кому – продати. Галина Іванівна Мегей, бухгалтер Лук’янівського ринку нам пояснила, що торгівля йтиме загалом у звичному режимі: 1 і 7 січня – вихідні, а 2 і 8 січня – санітарні дні. Підприємці на найбільшому речовому троєщинському ринку працюватимуть в усі дні, окрім 1, 7 і 8 січня. Такого графіка роботи дотримуватимуться і на інших ринках.

У відділах субсидій і жеках – напруження

У будні  та свята ніхто не застрахований від того, що десь вийде з ладу тепломережа, прорве водогін чи просто у когось у квартирі зіпсується водопровідний кран. Тому житлово-комунальні служби мають бути завжди готовими до таких непередбачуваних ситуацій. У  жеку 804, що у Святошинському районі, зі слів начальника Володимира Михайловича Куцая нам стало відомо, що останній робочий день в цьому році у комунальників – 29 грудня. У наступні три дні вахту нестимуть чергові бригади. Те саме відбуватиметься і в різдвяні свята 6, 7, 8 січня, а з 2 по 5 січня тут звичайні робочі дні.
У відділах з нарахування субсидій після новорічних і різдвяних свят очікують справжнього ажіотажу. Тому, зрозуміло, що тут  буде не до канікул. Скажімо, у Шевченківському районі ці відділи працюватимуть з 2 по 6 січня у (черговому режимі).

Кожен господар хазяйнує по-своєму

У торговельних закладах у такі свята, зазвичай, не дуже стишують хід: промтоварні крамниці здебільшого – на замку, а ось продуктові працюють за звичайним графіком. Але нині згідно з 333-ю Постановою Кабінету Міністрів України кожен господар торговельного закладу сам встановлює режим роботи свого магазину. Для продуктової мережі Головне управління з питань торгівлі та побуту КМДА рекомендує у передсвяткові дні продовжити робочий день на одну годину. Тут також остаточне рішення ухвалює господар магазину.

Лікарям скоротили вихідні

Злягти з температурою на свята – і ворогу не побажаєш, але від цього ніхто не застрахований. Тим більше, надворі зима, а святкуючому, підігрітому застіллям люду і в голову не приходить  закутуватися від  застуди чи оберігатися від травмування на слизькій дорозі.   До того ж саме у свята  відчайдушних найбільше тягне на «подвиги», які не завжди закінчуються благополучно. Тож для  кого – гуляння, а для лікарів – робота.
Районні поліклініки не відпочиватимуть цілий  новорічно-різдвяний тиждень разом з усіма киянами.  У  поліклініці №1 Подільського району «Вечірці» розповіли, що згідно із розпорядженням, вони  працюватимуть,  як завжди,  2, 3, 4 та 5 січня,  30 грудня та 6 січня – за графіком суботи (тобто чергуватиме лікар, а терапевти прийом не вестимуть). А 31 грудня, 1, 7 та 8 січня  лікарі теж можуть відпочити. Зате цей графік не поширюється на пункти «швидкої»  та невідкладної допомоги.  Вони обслуговуватимуть хворих усі дні  цілодобово,  за звичним розкладом.
 Будуть відчинені на свята і міські аптеки. Щоправда, рецептурні відділи, які виготовляють ліки за рецептами,  не працюватимуть 31 грудня, 1,7 та 8 січня.

У смітті не потонемо

Не секрет, що готування чималої кількості різноманітних новорічних та різдвяних страв, а також традиція прибирати оселі та позбавлятися усього зайвого і непотрібного змушує нас частіше ходити до сміттєпроводів та контейнерів у дворі, які в такі дні швидко переповнюються. То чи готові до цього комунальники і як вони боротимуться з нашими рукотворними купами сміття, а з 2 січня – і вже непотрібних викинутих ялинок.
Начальник відділу кадрів ВАТ «Київспецтранс» Анатолій Симаков запевнив, що проблем із вивезенням сміття у місті не буде, бо їх працівники відпочиватимуть лише 1 та 7 січня, а  в інші дні трудитимуться за звичним графіком. Директор департаменту по автотранспорту підприємства Борис Качанов теж вважає, що зі своїми завданнями працівники ВАТ справляться, бо ретельно підготували до підвищених навантажень рухомий склад. Та й двірники жеків відпочиватимуть лише 1 та 7 січня. Хоча в жеках просять і мешканців не забувати про охайність, адже в чистоті і настрій святковіший.