Не залишаться наодинці із труднощами

Як повідомили у Головному управлінні соціального захисту населення КМДА:
1. Із 1 січня 2007 року змінюється порядок призначення і виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для осіб застрахованих у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Допомога призначається та виплачується через органи праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.
Особи, застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для призначення допомоги подають в управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації такі документи:
Заява про призначення допомоги;
Копія свідоцтва про народження дитини;
Довідка про народження дитини;
Наказ (розпорядження) роботодавця про надання застрахованій особі відпустки по догляду за дитиною.
Для продовження виплат раніше призначеної допомоги, страхувальники–роботодавці повинні забезпечити протягом І кварталу 2007 року передачу справ органам праці та соціального захисту населення за місцем проживання одержувачів допомоги.
До передачі справ виплата допомоги буде провадитися страхувальниками–роботодавцями за рахунок коштів, які вони отримають від органів праці та соціального захисту населення відповідно до наданих ними заявок.
2. Із 1 січня 2007 року внесено зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям  з дітьми» щодо надання допомоги на дітей одиноким матерям.
Віднині допомога буде призначатися у розмірі не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного  віку і якщо дитина навчається після 18 років за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних закладах, – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення  ними 23 років.
3. Із 1 січня 2007 року проектом Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» інвалідам з дитинства та законним представникам дітей-інвалідів, які перебувають на обліку у Пенсійному фонді як одержувачі пенсії, не передбачено виплати різниці між розміром державної соціальної допомоги  відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» та розміром пенсії.
Вказані особи, які отримують пенсію, загальний розмір якої (без урахування різниці) нижчий ніж  розмір державної соціальної допомоги можуть подати заяву про призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» замість пенсії в районне управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.
При цьому звертаємо увагу інвалідів з дитинства та законних представників дітей-інвалідів, які одержують соціальну пенсію в Пенсійному фонді (крім пенсії у зв’язку з втратою годувальника) що у разі призначення державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам в органах праці та соціального захисту населення подальше поновлення виплати соціальної пенсії  в  управліннях Пенсійного фонду неможливе.