Живімо без нежитю

Нестійка погода нерідко стає причиною нежитю, з якого, як правило, починається розвиток більш серйозного інфекційного захворювання. Саме тому при перших симптомах – печії в носі, чиханні, появі виділень з носа, утрудненні носового вдиху – необхідно прийняти термінові заходи. При цьому зовсім необов’язково бігти в аптеку за галазоліном чи санорином. Є більш ефективні народні засоби. Обгорнути ступні марлею, змоченою спиртовою настойкою стручкового перцю (замість нього можна використовувати так звану перцівку), зверху надягти вовняні шкарпетки і лягти в ліжко. Змішати 1 столову ложку свіжого морквяного соку і 1 столову ложку олії, яку попередньо прокип’ятити на водяній бані. Додати до суміші 1-3 краплі соку часнику. Закапувати по кілька крапель у кожну ніздрю.
По 5-7 крапель соку, вичавленого зі свіжого чи вареного буряка, або промивати ніс 2-3 рази на день буряковим відваром. До відвару можна додати мед. Допомагають ватні тампони, змочені в буряковому соку, які вкладають у ніздрі на 15-20 хвилин 3-4 рази на день. Змішати тертий хрін із соком лимона в співвідношенні 1:1. Приймати по 1 чайній ложці 4 рази на день за 30 хвилин до їди. Спочатку ця суміш викликає рясну сльозотечу, але незабаром разом зі слізьми зникнуть і виділення з носа.
Скип’ятити в каструлі воду, всипати 2 столові ложки соди, закутатися, накритися зверху махровим рушником і дихати над парою, зрідка підсипаючи у воду по 1 чайній ложці соди. Процедуру робити перед сном.