Епідемічний поріг ще попереду

Сайти чи не всіх фешенебельних гірськолижних курортів показують похмурі схили Карпат без снігу. Але ж надворі грудень! Що означають такі гримаси погоди? Деякі експерти кажуть не просто про глобальне потепління, а й про банкрутство як наслідок цілих індустрій.

Чи не загрожує воно фармацевтичним фірмам, які вироблять препарати від застуди, гострих вірусних респіраторних інфекцій та грипу? Про це ми запитали директора Українського центру грипу професора Аркадія Фролова.
– Нічого такого не станеться, – заспокоює Аркадій Федорович. – Просто найвищий сплеск захворювань на грип та інші  інфекції відбудеться у січні-лютому. В Києві, приміром, згідно з розпорядженням КМДА усім керівникам аптек доручено створити запас необхідних ліків та засобів неспецифічної профілактики грипу. А Головне управління охорони здоров’я та медичного забезпечення проведе спеціальний курс навчання медичних працівників з питань клініки, діагностики та профілактики грипу, пташиного грипу та інших гострих респіраторних захворювань. Бо ж ці хвороби нікуди не ділися, а просто поки що не наблизилися до епідемічного порога.
– А як така погода загалом позначається на здоров’ї?
– Щонайперше потерпають особи, які мають проблеми із серцево-судинною системою, органами дихання, алергіки. Їм потрібно виконувати поради своїх лікарів. Усім рекомендую вживати вітамін С, мед, свіжі овочі і фрукти. Варто готуватися до перепадів температури, підвищеної вологості, бо саме за таких умов підступно атакують віруси.