Антивірусні режим і харчування

Наша газета вже писала  про те, до яких профілактичних заходів бажано вдаватися, аби не захворіти на  гострі респіраторні вірусні  недуги. А вони, до речі, починають нас все активніше атакувати за  холодної сирої погоди. І саме за таких умов  досить швидко розповсюджуються повітряно-крапельним шляхом їх збудники у місцях великих скупчень людей – транспорті, дитячих закладах, магазинах тощо.

Якщо вже трапилося так, що ви не вбереглися від вірусної інфекції, то, як зауважує директор Українського центру грипу академік  Аркадій Фролов, потрібно максимально полегшити перебіг захворювання. Не варто показувати чудеса героїзму і ходити на роботу.  По-перше, ви заражаєте оточуючих, а, по-друге, самі ж можете спричинити небажані ускладнення хвороби.
 Як харчуватися і якого режиму дотримуватися, щоб максимально допомогти самому собі? Слушні поради дає лікар Валентин  Щербина:
– Щодо  їжі, то в перші два дні можна обійтися без неї або обмежити до мінімуму  споживання продуктів.  Це може бути легенька каша чи кефір – вони швидко засвоюються організмом. Через кілька днів можна почати вживати овочеві супи, вінегрет, варені яйця тощо. Їжа має бути смачною для хворого, інакше погано перетравлюватиметься, а це  швидше зашкодить, аніж принесе користь. Що ж стосується тваринних білків, особливо м’яса та бульйону з нього, то у період хвороби про ці страви потрібно забути, бо вони містять так звані трупні отрути, тож додаватимуть токсинів у і без того переповнений ними організм.
Під час вірусного захворювання потрібно припинити будь-які фізичні й розумові навантаження, бо вони загрожують  двом найголовнішим органам – серцю й мозку. Адже і фізичні, і розумові зусилля супроводжуються припливом крові до цих органів, а вона містить підвищену концентрацію токсинів, тож може спричинити запальні процеси. Уникати варто навіть перегляду телепередач та читання, що може призвести до погіршення зору. Часто жінки, отримавши лікарняний, вважають, що разом із ним дістали можливість переробити всю домашню роботу. Це очевидна  помилка. Посилений приплив крові з токсинами до суглобів (а це відбувається під час ходіння) може стати поштовхом до  розвитку  такого тяжкого захворювання, як артрит. Постільний режим у теплі й спокої – оптимальні умови для швидкого й остаточного одужання.
 Багато казано-переказано про ефективні народні засоби  лікування нежитю та кашлю. Навіть ортодоксальна медицина  до більшості з них ставиться прихильно і радить  застосовувати. Окрім підвищення температури тіла, вірусне захворювання супроводжується й іншими неприємними симптомами, такими як  нежить, біль у горлі, кашель. Як боротися з ними? Професор-фармаколог  і клінічний фітотерапевт Іван Чекман  рекомендує:
– Що стосується лікування найпоширеніших симптомів, то воно також має бути спрямоване на виведення токсинів з уражених органів, а не на гальмування цього процесу. Приміром, у разі нежитю добре прочищає дихальні шляхи сік каланхое та алое по 2-3 краплі (дорослому) в кожну ніздрю кілька разів на добу. Дитині потрібно  сік наполовину розводити охолодженою перевареною водою. М’якше, але ефективно діє сік моркви, що також використовують для закапування. Краплі для носа готують із соку цибулі, розведеного перевареною водою у пропорції 1:10. Цю суміш можна використати і для інгаляцій – змочити в ній турундочки і ввести за допомогою сірника в ніздрі, дихати через ніс.
Запалення горла (ларингіт і фарингіт) ліпше за все лікується за допомогою йогівської «вправи лева». За своєю ефективністю вона не має конкурентів. Нагадуємо: на видиху язик висунути якомога далі (наче хочете дістати ним до грудей), на вдиху втягнути язик до рота і, торкаючись кінчиком піднебіння, втягувати його в напрямку до горла. Такі рухи потрібно зробити кілька разів – що більше, то краще. «Вправу лева» можна виконувати в дещо іншій інтерпретації: намастити блюдце медом, додавши туди настоянки календули, або евкаліпта, або соку часнику чи цибулі, і, максимально витягнувши язик, потроху злизувати. Таким чином відбудеться значне посилення процесу кровообігу в ділянці горла, завдяки чому запалення швидко мине.
Якщо вірусне захворювання перейшло в трахеїт чи бронхіт і супроводжується кашлем, передусім потрібно добитися того, щоб він із сухого перейшов у відхаркувальний. Це можна зробити за допомогою лікарських трав, приготувавши настій кореня алтеї чи відвар насіння льону (він має бути кімнатної температури). Через кілька годин почнеться посилене виділення слизу. Тому цей засіб потрібно приймати не на ніч, а вдень. І, звичайно ж, для ефективного очищення органів дихання від слизу хворий має вживати багато рідини.