Таємниця маестро Березовського

В Італії, в Болонській філармонійній академії, золотими літерами на мармуровій дошці поряд з іменем уславленого на весь світ Вольфганга Амадея Моцарта викарбувано ім’я українського генія – Максима Березовського.

Проте на рідній землі музики великого композитора практично не знають. Як не знають про злети й трагедію життя Максима Березовського. «Таємниця Маестро» – новий чотирисерійний фільм, прем’єра якого відбудеться на телеканалі «Київ» у дні різдвяних свят, спробує виправити ситуацію, буде наступним після його безсмертних творів інтелектуальним пам’ятником великому українцю.
– Ми створили музично-історичний художній фільм, – розповідає один з авторів сценарію кінострічки «Таємниця Маестро» кінодраматург Шевченківський лауреат Леонід Мужук. – Пройшли через складні творчі лабіринти. Опиралися на документальні матеріали. Але їх обмаль. Особливо ж – про останні роки Березовського. Нема й документального портрета композитора. Тож творча група розробила канву фільму, відштовхуючись від тих дат, подій у житті Березовського, які вже визнані музикознавцями. Хоча його останній день, як і  загалом обставини останніх років життя, на яких акцентує увагу фільм, – наші припущення.
Хотіли створити фільм про Березовського за участю польських і російських кіномитців, бо спочатку в сценарії йшлося і про польську минувшину. Такої співпраці не вийшло. З росіянами інша складність. Вони поставили умову: частково профінансують фільм, якщо Максим Березовський постане у кадрі як російський композитор, а його українськість буде десь на третьому плані. На такі умови наша творча група не погодилася, це перекреслило б увесь наш задум, – наголошує пан Мужук.
…Як співак італійської оперної трупи в Петербурзі з «ласки» і за кошти царського двору обдарований українець їде вчитися за кордон. Але без двірцевих інтриг тут не минулося, вважає постановочна група. Суть інтриги в тому, що в Італії в той час перебувала опальна княжна Тараканова. Тож на Березовського (в цій ролі артист Театру на Лівому березі Іван Городецький) цариця Катерина поклала ще й обов’язки збирати інформацію про помисли й оточення Тараканової (Ольга Сумська). У неї могли бути документальні претензії на престол.
Із Таракановою Березовський міг бути знайомий ще з дитинства, вона донька цариці Єлизавети та Олексія Розумовського, тож шпигунська місія йому аж ніяк не імпонувала.
Одна з головних героїнь фільму – світла і вічна музика геніального Максима Березовського. 
На знімку: персонажі фільму, в центрі – Максим Березовський.