Харчовики до вступу в СОТ готові

З початку року темпи промислового зростання в столиці сягли 10,6%. Як зауважив начальник Головного управління промислової науково-технічної та інноваційної політики КМДА Олександр Іваненко, ці цифри вищі, аніж у середньому по Україні.

Найуспішніші галузі – машинобудування (приріст 115,3%), харчова промисловість (114,5%), хімічна промисловість (111,3%). Водночас погіршився стан у легкій промисловості –  42,3 відсотка столичних підприємств збиткові.
Серед районів лідирує Голосіївський, де економічне зростання сягнуло позначки 120,6%. Непогані результати також у Святошинському, Дарницькому, Деснянському та Солом’янському районах.
За словами пана Іваненка, відчутно збільшилася й заробітна плата. У середньому вона становить 1504 гривні, що на 29% більше, аніж торік. Найбільше заробляють працівники підприємств хімічної промисловості – 1950 гривень, а от найменша платня в легкій промисловості: 900 – 917 гривень.
Голосіївський, Дніпровський, Святошинський та Деснянський райони не мають заборгованості по заробітній платі. Гірший стан справ у Дарницькому та Солом’янському районах, де не з усіма працівниками розрахувалися. Приміром, завод «Київтрактородеталь» заборгував близько 500 тис.гривень.
Серед інших проблем столиці – від’ємне сальдо в зовнішній торгівлі. За словами заступника міського голови Сергія Зіміна, обсяг імпорту становить 12,6 млрд. доларів й утричі більший за експорт, який сягнув 3,8 млрд. Зате Київ добре підготувався до вступу в СОТ, якого, на думку пана Зіміна, слід очікувати у лютому – березні. Найкращими на шляху до світових стандартів виявилися підприємства харчової промисловості – «Оболонь», «Славутич», «Рошен» та Київська макаронна фабрика.