Рік розвіяних міфів

Наприкінці грудня традиційно підбивають підсумки за рік. А ще намагаються спрогнозувати можливий розвиток подій у найближчій перспективі.

За словами директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Віталія Бали, 2006-й став роком низки міфів. Cпочатку після виборів з’явилися надії на можливе возз’єднання «помаранчевої» команди. Однак через небажання бачити прем’єром Юлію Тимошенко цей міф дуже швидко розвіявся, натомість з’явився інший – вже про широку коаліцію. Але насправді Універсал національної єдності, на думку пана Бали, став почесною капітуляцією Віктора Ющенка та його команди. Бо із самого початку було зрозуміло, що «помаранчевих» міністрів витіснять з уряду, як тільки ті почнуть заважати антикризовикам.
Таким чином, між двома Вікторами почалася війна, яка триває в трьох площинах. Перша – заяви сторін. Наприклад, відмова Віктора Януковича в Брюсселі від швидкої євроатлантичної інтеграції та реакція на неї президента та Бориса Тарасюка. Далі почалася війна постанов, а наступний етап – перехід до активних дій. Тут слід відмітити кадрові зміни та вето на бюджет.
Віталій Бала вважає, що у цьому конфлікті перевага все-таки на боці Віктора Ющенка. Прем’єр-міністр не зможе виграти, адже його призначила Верховна Рада, у якої дуже низький рейтинг. Натомість главу держави все-таки обрав народ. Тому можна очікувати, що найближчим часом через публічні нападки рейтинг Віктора Андрійовича трохи зросте, а Віктора Федоровича – знизиться.
Ще два міфи – про скасування політреформи та дострокові вибори. Ці твердження, як правило, використовують для політичного шантажу. Хоча поки що політичні сили не готові до переобрання парламенту. Але це не означає, що вони залишили ці плани. Пан Бала вважає, що навесні можна очікувати на соціальну революцію. Спричинить її так званий «похмільний тарифний синдром»: після новорічних свят українці, які потратили на їх відзначення чималі кошти, отримають платіжки з підвищеною квартплатою. Багато хто не зможе заплатити. Звісно, тоді можуть початися певні протести.
У подальшій перспективі можна навіть очікувати переходу України до двопартійної системи. Заступник директора АМС Олексій Голобуцький вважає, що це прагнення може навіть тимчасово об’єднати Партію регіонів і БЮТ. Разом, маючи потрібні 300 голосів, вони можуть змінити Конституцію й підняти прохідний бар’єр у Верховну Раду до 7 відсотків. Таким чином, вони стануть двома потужними мегасилами, які боротимуться між собою на наступних президентських та парламентських виборах. Щоправда, такий розвиток подій стане згубним для СПУ та КПУ, які навряд тоді зможуть потрапити до Верховної Ради.
Серед інших міфів слід виділити думку, що і у стані «донецьких» не так все добре. Мовляв, ходять чутки, що там внутрішні чвари. Проте Віталій Бала вважає, що інстинкт самозбереження змусить «біло-блакитних» залишитися в одній команді. Нині в Партії регіонів чотири потужних «стовпи»: Віктор Янукович, головний фінансист Микола Азаров, відповідальний за господарство Володимир Рибак та парламентська опора – Раїса Богатирьова. Але в майбутньому не виключені певні розбіжності в цій партії аж до спроб змінити її керівний склад.
А от антикризова коаліція не настільки надійна. Олексій Голобуцький вважає, що цілком можна очікувати її переформатування, про яке так часто говорять. Не виключено, що в ролі слабкої ланки виступлять комуністи, а на їхнє місце може прийти частина нашоукраїнців.
Однак поточна політична ситуація несе не одні лиш негативи. Експерт АМС Валентин Якушик зауважив, що вона зробила внесок у розробку теорії й практики двовладдя в державі. Крім того, події в Україні змусили по-новому подивитися на схему розподілу влади. Замість традиційних законодавчої, виконавчої та судової гілок нині діють президентська та урядова. Цікаво, які ще зміни до теорії права може зробити в майбутньому український політикум?..