Ти спочатку посади…

Пам’ятаєте дитячий віршик про те, як хлопчик перед Новим роком  пішов до лісу зрубати ялинку. Аж раптом перед ним вигулькнув зайчик: «Не пущу нізащо! Ти ялинку посади, а тоді рубай, ледащо», – резонно запропонував довговухий. Цікаво, а хто ж нині стоїть на сторожі зелених насаджень? Є така  служба в Києві. Це відділ контролю біоресурсів та заповідних територій  Державного управління охорони навколишнього середовища.

Ми запитали заступника начальника цього відділу Володимира Михалюка, яким чином  працівники  відділу контролюють тих, хто привозить і продає в Києві незаконно зрубані ялинки?
– Разом із державною лісовою інспекцією здійснюємо  рейди, під час яких і перевіряємо, чи не реалізують на ялинкових базарах самовільно  зрубаних дерев. Однак маємо недостатньо реальних важелів впливу на таких браконьєрів. Поясню, чому. Раніше ми ці рейди здійснювали разом з працівниками міліції, які мали право складати відповідні протоколи, накладати штрафи  і навіть затримувати на три години порушника закону про охорону лісових насаджень. Нині ж міліція займається цим автономно. Ми ж уповноважені тільки перевіряти, чи має певний продавець  дозвіл на вирубку  та на реалізацію. Якщо ж відповідних документів немає, але порушник має при собі паспорт, ми можемо скласти протокол і направити його за місцем проживання.
Працівники відділу забороняють торгувати у несанкціонованих місцях, слідкують, щоб не витоптувались газони поблизу місць торгівлі. Ще одна місія –  це повсякчасні контакти із «Зеленбудами» всіх районів столиці та лісопарковими господарствами з приводу належної охорони зелених насаджень.
– А що ви робите, скажімо, із певною кількістю вилучених ялинок?
– Розпорядитися ними по-хазяйськи можна, – каже Володимир Петрович, – приміром,  роздати у школи чи дитячі садочки. Однак надзвичайно складно координувати роботу всіх причетних до цього служб.