Росте собі ялиночка

Новий рік без ялинки – чи можна собі таке уявити.  Хочеться бодай  гілочку хвойну принести у дім, щоб він наповнився святковим ароматом. У ці дні у столиці вже повним ходом іде торгівля  ялинками – живими, щойно привезеними з лісу, і штучними, так би мовити, багато разового користування. Котру вибрати? Напевно, зайве давати якусь пораду.

Позавчора я була на Хрещатику, біля ЦУМу, поруч якого облаштовано під наметом передноворічний магазин. Тут можна купити все: від ялинкових прикрас, мішури, маскарадних масок до ялинок. Мене більше зацікавили останні. Звісно, у магазинах торгують переважно штучними хвойними деревцями. Пухнаста ялинка заввишки 90 сантиметрів коштує 96 гривень, удвічі вища – аж 558, а така, що  мало не до стелі (2,5 м) – 810 гривень. Дорогувато начебто. Але якщо поміркувати, то півтисячі за таку красуню – цілком нормальна ціна, бо її гілочки можна прикрашати і на наступні свята – не мати мороки упродовж років.
Однак ми живемо іншими  стереотипами – нам хочеться мати справжню лісову ялинку живу, колючу, запашну. І  таку можна купити на Хрещатику, але не яку-небудь, а заморську. Вони, як намальовані, очей не відведеш, привезені аж із Данії.  Коштують 220 гривень. Люди милуються, але купувати не поспішають, адже для такої красуні треба мати не лише квартиру, а й заміську дачу, де її після свят можна висадити у землю. На Оболоні торгують такими ж, але  бразильськими, по 290 гривень.
Певна річ, вносячи у дім лісову красуню, ми не дуже-то  переймаємося тим, що через якихось два тижні викинемо її на смітник як непотріб, як зів’ялий букет. Власне, інколи букет живих квітів коштує більше півтисячі гривень. Тому, як на мене, ялинка у горщику – це саме те, що нам потрібно: прикрасили, помилувалися нею, потішилися і посадили під вікнами, щоб вона росла собі і дарувала радість усім. І не треба двірникам розводити  післяріздвяні багаття у дворах, а нам викидати у той вогонь свої гроші. Тож пораділа я, що нині на тому ж Хрещатику можна купити невеличку чи трохи більшу піхту, смереку, сосну у горщику, і коштують вони у межах 80 гривень. Про це подбали працівники ботанічних садів.
Торік ялинок у столицю навезли  стільки, що продавці не знали 31 грудня, куди їх дівати. Тож і після Водохрещі можна було бачити по місту хвойні купи.  Від таких картин якось не по собі стає: які ми бездушні та байдужі до всього, що називається живою природою. Тому хочеться кричати: «Не рубайте понад міру! Адже на місці  пенька нова ялинка нескоро виросте».