Добрі наміри і циркуляр

Упродовж кількох років діють у нашому місті територіальні центри соціального обслуговування населення, які надають гуманітарну допомогу знедоленим, безпритульним.

Саме вони мають опікуватися бездомними, яких розшукують по місту бригади соціальних патрулів. Сюди ж приносять одяг, взуття, теплі речі і пересічні кияни. Ми зателефонували за номерами телефонів відділень із надання гуманітарної допомоги й поцікавились, як можна долучитися до доброчинної акції.
– Можемо прийняти у вас лише той одяг, який побував у хімчистці, – пояснила Світлана Юріївна Бабій, директорка центру соціального обслуговування населення № 2 Шевченківського району. – Жодних речей без сертифікату дезобробки не беремо. А щоб самотужки це робити, треба мати спеціальну установку, яка нам не по кишені, бо коштує у межах 10 тисяч гривень. Як на мене, до кінця ще не відпрацьовано механізм надання соціальної допомоги безпритульним. Адже у більшості таких людей відсутні документи, що засвідчують їхню особу. Тому у випадку якоїсь перевірки нашим соціальним установам буде складно доводити, що гуманітарну допомогу надано саме тим, хто її потребує, а не комусь іншому.
У Святошинському районі одразу погодилися прийняти нашу гуманітарку. Тут територіальний центр із надання соціальної допомоги уклав договір із хімчисткою, де безплатно дезактивують верхній одяг. У районі розвішано оголошення про те, що у 125 кімнату по вулиці Гната Юри, 14б можна приносити теплі речі. Минулої середи тут одягнули і взули кількох бомжів.
– Якщо речі чисті, із задоволенням їх приймемо, – пояснила Наталія Михайлівна Аржанкова, заступник директора територіального центру соціального обслуговування населення Солом’янського району. – Маємо шість пральних машин.
Печерянам допомагають спонсори – швейне об’єднання «Сезонний одяг», яке виділило зимові пальта та куртки, чоловічі і жіночі костюми, інший одяг. Продукти харчування від населення також не приймають, бо вони повинні мати сертифікат відповідності.
Отож наші добрі наміри розбилися об циркуляр, власне, і не лише наші.