Подаруй дитині книжку

Ще перед  тим, як увійти до Українського дому на Різдвяний книжковий ярмарок, зупиняєшся, приголомшений величе-е-е-зною яскравою книжкою. Три на чотири метри! Це – «Абетка» від «А-ба-би-га-ла-ма-ги». Та тут треба Гуллівера, аби він перевертав сторінки! Та ми – не ліліпути. А гігантська книженція, напевне, потрапить до Книги рекордів Гіннеса! Принаймні документи подані.

Отож, поспішайте придбати найкращий подарунок для ваших дітей – книжки! Бо в самісінькому центрі Києва – Різдвяний ярмарок, який триватиме включно до 22 грудня. В його рамках триває благодійна акція «Подаруй дитині книжку!» Її розпочала громадська організація Форум видавців, підтримав Святослав Вакарчук. На першому такому ярмаркові було зібрано 40 тисяч примірників. Їх відвезли до інтернатів та дитячих будинків.
Наступного року Святослав хоче продовжити цю акцію й передати книжок на сто тисяч гривень. А ще співак розповів, що йому надходять пропозиції вести дитячу телепередачу та читати діткам книги по радіо. Сам він шанувальник творчості Івана Франка.
Ось дітлашня обступила Руслану, яка роздає автографи. Руслана Лижичко – голова журі конкурсу дитячих малюнків «Моя тепла Україна». Конкурсів тут – тільки встигай  потрапити на всі і взяти участь! «Маленький ерудит» – від рекордингової компанії «Атлантик»,  низка  інших – від журналу «Пізнайко» та видавництв-учасників. Театралізована фольклорна вистава «Свято Миколая» у виконанні  автентичного дитячого хору «Дай, Боже», автограф-сесії письменників, книжкові лотереї, фестиваль шкільних театрів Шевченківського району столиці, мистецька  виставка «Книга+Арт» – усього й не перерахуєш.
Руслана Лижичко зізналася, що перечитала твори Андруховича, а найулюбленішою книгою є «Маленький принц». Вона підбила підсумки конкурсу дитячих малюнків «Моя тепла Україна» та подарувала виставці тисячу аудіокниг «Дика енергія».
Майже  60 видавництв-учасників – це сотні нових книжок.  Чимало  дорослих людей  на ярмаркові почуваються, мов діти: яскраві сторінки видань нагадують їм дитинство. 
Приємно було спостерігати, як екс-віце-прем’єр із гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко  скуповувався  на стендах у кількох видавництвах. А де ж інші політики зі своїми дітьми та онуками? Завдяки громадськості у нас, здається, зростає розуміння ролі книжки.
Прикметною рисою різдвяного ярмарку стала велика кількість розваг та участь у ньому зірок, які відгукнулися на заклик президента Форуму видавців Олександри Коваль сприяти популяризації читання, яка називається Книгоманія.
Організатори Різдвяного ярмарку – Форум видавців, Український дім. За підтримки Державного управління справами, Головного управління освіти і науки КМДА, Національної бібліотеки України для дітей. 

ВІд редакцІЇ. Один із авторів публікації, відома письменниця Людмила Таран практично долучилася до акції «Подаруй дитині книжку!». Вона прийшла на відкриття виставки зі своїми книгами, які передала у фонд допомоги дитячим закладам.

Людмила  Таран
Наталя Осадча