Здоров’я з ароматом кави

Із часів Вольтера люди дискутують про корисність і шкідливість кави. Науковий   співробітник Київського науково-дослідного інституту харчування Л.Лаврушенко, зокрема, зазначає, що чашка кави  (12 г мелених зерен) містить близько  0,1-0,15 г кофеїну. Більшість фармацевтичних препаратів  містять таку ж дозу. Чому? Тому що саме така  його кількість справляє тонізуючий лікувальний ефект на організм людини.

Виявляється, смажені кавові зерна виділяють перекис водню – дуже потужний антиоксидант – речовину, яка захищає клітини від ушкодження, а організм – від старіння. Тому люди й відчувають тонізуючу  дію кави. Однак у разі деяких захворювань, цей ароматний напій може бути  шкідливим. Травлення кави у шлунку потребує великої кількості шлункового соку, який виділяється в перші 15-20 хв. після вживання цього напою. Тому людям, хворим на гастрит чи виразку шлунка, ліпше відмовитися від нього. А вміст у каві кофеїну робить її небезпечною для хворих на серцево-судинні захворювання.
Що ж робити людям, які люблять каву, звикли до неї, але з огляду на проблеми зі здоров’ям не можуть вживати її без небажаних наслідків? Можна спробувати  приготувати її за оригінальним рецептом: до 100 г зерен перемеленої кави додати 100 г зерен соняшникового насіння, обсмаженого на сковорідці і подрібненого на кавомолці.