Легко на серці від чистих судин

Причиною багатьох патологічних процесів у серці  стає порушення жирового обміну. Добре відомо, приміром, що саме циркулювання холестерину в крові спричиняє звуження судин. Серед небезпечних серцевих недугів – стенокардія. Що її спричиняє  і як убезпечити себе від хвороби, розповідає лікар-кардіолог Євген Горпинченко.

Для стенокардії характерний раптовий тиснучий біль за грудниною в ділянці серця. Він триває від кількох хвилин до півгодини, може віддавати в ліву руку, плече, нижню щелепу. Це відбувається тому, що надходження крові та кисню до серцевого м’яза зменшується. Одна з причин цього – закупорювання судин холестериновими бляшками.
Щонайперша причина стенокардії – жирна, висококалорійна, добре посолена їжа.  А тому варто дотримуватися кількох нескладних правил щодо харчування, які можуть загальмувати розвиток хвороби, щоб вона або рідко нагадувала про себе, або щоб не перетворилася зі стенокардії напруження на стенокардію спокою, коли напад виникає навіть у стані спокою, найчастіше вночі.
Стенокардію, власне,  пов’язують  із нестачею в крові антиоксидантів – вітамінів С, Е та бета-каротину, а також жирних омега-3-кислот. Приміром, вітамін С ще й підтримує еластичність і міцність стінок  капілярних судин. Дефіцит цього вітаміну загрожує    розривом капілярів і утворенням  на ушкоджених ділянках тромбів, що здатні закупорити коронарну артерію. Тому слід їсти більше фруктів, овочів, особливо часнику, цибулі, горіхів, крупів, зокрема вівсяних. Надзвичайно потрібен вітамін Е. Він циркулює в організмі, запобігаючи утворенню тромбів, сприяє розширенню судин і поліпшенню забезпечення серця киснем. Японські вчені  довели, що людей з низьким рівнем цього вітаміну в 2,5 раза частіше уражує стенокардія.  Вітаміну Е багато в жирній рибі, олії, зокрема маслиновій, рапсовій.
Калій серцю потрібен, бо він живить серцевий м’яз і виводить рідину з організму. Джерелами калію є курага, родзинки, мед, калина, пшоно.
Крім названих речовин нашому серцю потрібні також вітаміни В1, який бере участь у регуляції скорочення м’язів, зокрема й серцевого. Вітамін В6 знімає спазми судин, нормалізує кровопостачання серця. Вітамін Р (рутин) впливає разом з вітаміном С, захищаючи кровоносні судини від ламкості. Є ще одна чудова сполука – вітамін F. Це, по суті, ненасичені жирні кислоти, які сприяють згоранню насичених жирів. А саме вони  відповідають за утворення склеротичних бляшок.
Отже, сучасні дослідження вчених про роль вітамінів-антиоксидантів у боротьбі із серцево-судинними недугами дають змогу рекомендувати  потенційним пацієнтам істотно збільшити дозу їх вживання. Приміром, у Німеччині, Австрії, Швейцарії та Японії нині радять   приймати не менше 100 мг вітаміну С на день,  у Франції – 110 мг, у США і Канаді – по 90 мг. Дози вітаміну  Е рекомендують збільшити хоч би до 15 мг замість 5-10 мг, як зазначалося в колишніх рекомендаціях.
Корисно було б обмежувати у раціоні  м’ясо, з’їдати не більш як 200 г на день. До того ж воно має бути знежиреним. Із пташиного м’яса треба здерти шкуру, бажано до його готування. А від багатих на холестерин печінки, нирок і серця слід відмовитися цілком.
Не варто зловживати таким, на перший погляд, безпечним продуктом, як олія. На день достатньо 5-6 чайних ложок. Риба корисна для серця, тому щоденно в меню має бути не менш як 30 г жирної риби або хоча б 2-3 рибні страви на тиждень. Молочні продукти мають бути теж знежирені, принаймні до 1 відсотка. А як же улюблений багатьма напій – кава? У разі хвороби серця її вживання потрібно  розумно обмежувати.
Лікарі також настійно вимагають від тих пацієнтів, які потерпають  від стенокардії, кинути курити. Тоді зменшується і частота нападів, і ризик раптової смерті (удвічі). Фахівці надають особливого значення і психо-емоційному стану своїх  пацієнтів.  Що більше вони нервуються, переживають негативні емоції, перебувають у пригніченому стані, то мають більший ризик викликати напад стенокардії. Адже такий стан спричинює спазми судин, як наслідок – порушення крово- і киснепостачання. Тому лікарі радять навчитися володіти своїми емоціями, залагоджувати  конфлікти й не допускати  стресів ще з молодого віку.
Помірну фізичну активність, зарядку людям, що хворіють на стенокардію, фахівці рекомендують. Американський лікар Беллер пише: «Тим, хто потерпає від стенокардії, треба тренувати тіло». Тому не завадить порадитися з лікарем щодо фізичного навантаження. Однак сама фізкультура проти хвороби безсила. А от навчитися правильно харчуватися, поєднувати основну діяльність із фізичним навантаженням – це шлях до оздоровлення всього організму.