Бразилія в історичній погоні за Аргентиною

Клубним чемпіоном світу на міжконтинентальному турнірі в Японії став бразильський «Інтернасьонал». Індивідуальні відзнаки також дісталися бразильцям. Правда, найкращим гравцем визнали Деку, який кілька років тому змінив бразильське громадянство на португальське. Але в історичному табелі про ранги Бразилія лише друга!

Цьогорічний клубний форум був другим офіційним. А з урахуванням свого попередника, Міжконтинентального кубка,  –  сорок п’ятим. «Інтернасьонал» став двадцять шостим історичним тріумфатором. І завоював для Бразилії восьмий  титул.  Американські чарівники м’яча завдяки цьому випередили в історичному футбольному реєстрі найсильнішу європейську націю – італійську. Проте до показника світового лідера Бразилія лише наблизилися. Бо клуби з Аргентини володіли Міжконтинентальним кубком аж дев’ять разів!
Шкода, проте гранди Старого Світу сприймають затію Йозефа Блаттера як другорядне дійство. В історичному заліку вони поступаються  латиноамериканцям – 21:24. А в обох офіційних «турнірах шести» тріумфували бразильці. Хоча і «Ліверпуль» торік, і «Барселона» цьогоріч ігровою перевагою володіли  беззаперечно. Проте грали без надзусиль. Їх опоненти, поступаючись  за всіма компонентами і демонструючи далеку від ідеалів бразильського футболу гру з акцентом на захист, зійшли на вершину лише тому, що саме вони більше бажали перемоги.

Дрібничка, але – вагома. Як і конфуз Європи – для європейців.