Фабіо Каннаваро, футболіст року

Італійський захисник, капітан «золотої» національної команди та «стовп» оборони іспанського «Реала», визнаний найкращим футболістом 2006 року за версією ФІФА. Для Каннаваро ця відзнака – одна з трьох найжаданіших. Адже раніше саме його назвали «номером один» французький тижневик «Франс  Футбол» і британський журнал «Ворлд Соккер». Українець Андрій Шевченко, який свого часу ставав призером у найавторитетніших номінаціях, цьогоріч увійшов до почесного списку номінованих, але до когорти лідерів не потрапив.

Каннаваро і Зидан. Основним конкурентом італійця став футбольний пенсіонер. Екс-лідер французької збірної Зидан, який остаточно розпрощався з великою грою одразу після мундіаля, здобув 454 очка в опитуванні, традиційно проведеному Міжнародною федерацією футболу. Каннаваро набрав на 44 бали більше. Цікаво, що саме він став найкращим за версією тренерів національних дружин. Інша частина опитаних – капітани представницьких команд – проголосувала за Зидана. Вибір однозначного лідера сезону  виявився неоднозначним. У Каннаваро, капітана новоспечених чемпіонів світу, репутація футбольного  рицаря без страху та докору. На боці Зидана – ігрова геніальність. Але між ними вклинилася тінь Матерацці: спровокований партнером Каннаваро фінальний інцидент обернув насправді неперевершеного француза на героя в очах одних і на хулігана в усвідомленні інших. Як наслідок, гору взяли розважливість і законослухняність: Каннаваро – перший, Зидан – другий. Однак очевидної переваги не має ні один, ні другий. Футбольний світ розділився майже навпіл, розділивши й персональні симпатії. Що, зрозуміло, ніскільки не применшує ні заслуг, ні слави тріумфатора.
Хто «робить» героїв. Навчена гірким досідом минулого, ФІФА лімітувала список можливих лауреатів оприлюдненим завчасно списком номінантів. Але домоглася бажаного хіба що частково: так, у підсумку місця для «лівих» імен  у реєстрі не знайшлося,  проте деякі варіанти, м’яко кажучи, здивували. Бо, за всієї поваги до насправді непересічних майстрів, важко уявити найкращими футболістами світу за результатами 2006 року не лише Клозе, Рональду, Несту, Баллака та Пірло, а й самого Рональдинью, який на світових фіналах у Німеччині постав хіба що своєю блідою тінню. Проте і Рональдинью, і Баллак з компанією посіли в підсумку достатньо високі позиції. Схоже, респонденти оцінюють футболіста не стільки  за виступ у конкретному сезоні, скільки за його природний потенціал. Можливо, саме тому трійку лауреатів з абсолютною точністю назвали тільки двоє: тренер англійців Стів Макларен і капітан венесуельців Освальдо Віскаррондо.
Український слід. Андрій Шевченко названий в анкетах чотири рази. Найкращим гравцем світу вважає саме його капітан збірної Йорданії Файсал Ібрагим Сулейман. І ще в трьох випадках українцеві надали друге місце наставник італійців Роберто Донадоні, його киргизький колега Немат Закиров і капітан збірної Шри-Ланка Девінда. Сам Шевченко, взявши участь в опитуванні як капітан української національної команди, сформував таку трійку лауреатів світового сезону: Зидан, Пірло, Буффон. Іншим виявився варіант Олега Блохіна, наставника «жовто-блакитних»: Буффон, Ето’О, Каннаваро.