Чи можливий референдум?

Серед прихильників референдуму про відставку мера Леоніда Черновецького виявилися не лише представники опозиційних фракцій БЮТ, «Нашої України» та Блоку Кличка, а й політичні сили, не представлені в Київраді. Ініціативну групу з проведення міського волевиявлення створили партія «Велика Україна» та Голос громади Києва. Назвали її «За улюблене місто!»

Представники цієї групи стверджують, що, згідно із статтею 79 Закону України «Про місцеве самоврядування», передбачено дострокове припинення повноважень міського голови, якщо він порушує Конституцію, закони та права людини, а також не виконує своїх обов’язків. Голова секретаріату Голосу громади Києва Володимир Бондаренко (не той, що депутат Київради) впевнений: Леонід Черновецький та більшість міськради порушили земельне законодавство. Адже 28 вересня пакетним голосуванням розподілили низку земельних ділянок попри зауваження депутатів щодо деяких наділів.
Ще один закид на адресу столичного міського голови – ігнорування думок громадськості. Річ у  тім, що Статут територіальної громади Києва передбачає можливість так званої місцевої ініціативи. За зверненням не менш як тисячі киян міськрада та райради зобов’язані розглянути питання, які непокоять жителів столиці. За часів Олександра Омельченка місцеві ініціативи розглядали п’ять разів (двічі задовольнили їх і тричі відхилили). Цьогоріч місцева влада отримала аж 13 подібних звернень, під якими підписалися 13567 громадян. І жодне з них поки що не обговорювали на сесійних засіданнях. Термін розгляду деяких ініціатив вже минув, адже, згідно зі статтею 20 Закону України «Про звернення громадян», на це відведено місячний термін. До речі, більшість цих звернень стосується скасування рішень міської влади щодо передачі земельних ділянок.
Представники ініціативної групи «За улюблене місто!» впевнені, що референдум цілком можливий і проблем із застарілим законодавством не має бути. Вони вже навіть звернулися до Центрвиборчкому, й там їм пояснили, що потрібно зібрати 250-270 тисяч підписів. Водночас пан Бондаренко зізнається, що добитися проведення волевиявлення в Києві буде досить важко, попри те, що за соціологічними опитування його прагне більшість киян.