Опозиція на консенсус не сподівається

Сьогодні Київрада знову збирається на чергове сесійне засідання. Однак далеко не всі столичні депутати з оптимізмом дивляться на можливість налагодження нормальної її роботи. Принаймні представники опозиційного об’єднання вважають, що, на жаль, можна очікувати лише подальшого загострення протистояння. Адже на розгляд знову винесено чимало суперечливих питань.

Міські депутати нарешті повинні почати розгляд бюджету Києва на 2007 рік. Однак документ цей надто недосконалий: лідер фракції «Наша Україна» Дмитро Андрієвський має низку зауважень. По-перше, дохідна частина столичної скарбниці зростає лише завдяки збільшенню податку на прибуток громадян з 13 до 15 відсотків, альтернативних джерел немає. По-друге, райони втратили низку повноважень, які перейшли до міської влади. Недостатньо, на думку пана Андрієвського, фінансують сфери освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.
Опозиціонери знову намагатимуться скасувати підвищені комунальні тарифи. Наразі вони працюють у комісії й спростовують заяви секретаря Київради Олеся Довгого, який стверджував, що представники трьох фракцій не відвідують засідання цієї комісії. Навпаки, співголова фракції Блоку Кличка Володимир Бондаренко наголошує, що він з однодумцями якраз активно працюють над тарифами, а от представники Блоку Леоніда Черновецького не долучилися до цієї роботи. Але комісія працює в не досить зручних умовах. Зокрема, її члени ще не отримали всієї потрібної документації. Але вже зараз пан Бондаренко заявив, що, наприклад, квартплату явно завищено. Бо за старими тарифами кияни сплачували приблизно 44 відсотки її реальної вартості. За допомогою простих арифметичних розрахунків можна визначити, що насправді цей тариф слід було підвищити удвічі, а не в 3,43 раза.
Триває й судовий розгляд тарифного питання. Нагадаємо, спочатку Шевченківський районний суд задовольнив скарги опозиційного об’єднання щодо скасування постанов Київради, а потім той же суддя відмінив це рішення. Така поведінка служителів Феміди викликає низку запитань, адже скасувати ухвалу міг лише апеляційний суд. До цієї інстанції й звернулися активісти «Демократичного Києва». Тому, за словами Володимира Бондаренка, поки що формально немає судового рішення з цього питання.
Меншість також намагатиметься відмінити низку документів, які ухвалили на попередніх засіданнях. Той же Шевченківський райсуд призупинив дію рішень Київради від 12 грудня, бо засідання на десятому поверсі проводили незаконно. Лідер фракції БЮТ Тетяна Меліхова наполягає на перегляді низки земельних питань: зокрема тих, що стосуються Жукового та Труханового островів. Крім того, потребує розгляду статус банку «Хрещатик», де внаслідок емісії акцій частка громади скоротилася з 51 до 24 відсотків. Слід розібратися і з інцидентом про побиття столичних депутатів невідомими під час сесійного засідання 7 грудня.