«Вовків» загнали в лігві

БК  «Київ» проти «Азовмаша» – баскетбольна битва  гігантів  українського зразка. «Беки» виграли очну зустріч у гостях. Азовці, крім того, програли ще й  «Хіміку». Отже, долю першоколової першості було вирішено завчасно. Хоча виняткова важливість повторного поєдинку навіть за таких обставин очевидності не втратила.

До гри. Київські «вовки», проваливши єврокубкові перегони в одній з найслабкіших відбіркових груп, опинилися в психологічній кризі. Відставка Віктора Бережного з посади головного тренера кардинальних змін до складної ситуації не внесла. Вакансію на капітанському містку заповнив спортивний директор клубу Віталій Лебединцев. Але «витягти» команду  з ями буквально за кілька днів йому, як і будь-кому іншому за подібного розвитку подій, не до снаги. Єдина надія – на досвід і мотивацію гравців. Однак азовці, успішно справившись з єврокубковим завданням і пробившись до другого гурпового раунду Кубка Європи, мають і досвіду, і мотивації принаймні не менше, ніж кияни. І, на відміну від опонентів, не потерпають від проблем із психологією. Тим паче, що до столиці, здійснивши затяжний марш-кидок на п’яти комфортабельних автобусах, прибула чимала група маріупольських уболівальників, спроможних «облаштувати» ледь не домашній затишок для своїх улюбленців у будь-якій баскетбольній точці країни.
Гра. Зустріч почалася нервово і з обопільних ігрових втрат. Лік очкам повів Ліаделіс. Натомість Печерову не вдався «трюльник», а Байрамович і Ель-Амін «змазали» три шрафних з чотирьох. Упродовж стартової трьоххвилинки команди здобули тільки по три пункти. Майже одразу після цього Печеров уперше  вивів господарів уперед, але позиційні помилки Кравцова та Грира обернулися стрімкими контратаками гостей – і 5:7. І хоча Гульяш невдало відстрілявся з лінії штрафних, а Дроздов поцілив з-за дуги, відірватися від азовців «вовки» не змогли. По-перше, не «пішли» штрафні в Дроздова. А по-друге, Ліщук майже бездоганно зіграв під своїм щитом. Другий період почався з пробіжки Байрамовича, блок-шоту Аненкова та «трюльника» Швеця. Проте доволі швидко вималювалася перевага маріупольців. Вони діяли організованіше і осмисленіше. І, що вельми важливо, – швидше. Провали Печерова в обороні та його ж невиправдані спроби «стріляти» здалеку дали змогу гостям  вирватися вперед. А коли Хижняк упустив під своїм щитом Джексона, і той реалізував «два з фолом», азовські баскетболісти вийшли на «плюс чотири».  На велику перерву чинний чемпіон пішов одразу після трьохочкового влучання Римаца – 28:33. Третій період почався серією обопільних «трюльників» – Аненков, по двічі – Ліщук і Ель-Амін, Печеров, і стало зрозуміло, що «вовки» махнули рукою і на тактику, і на колективну гру. Гості, серед яких виокремлювався винятковою надійністю Ліщук – 14 очок, 11 підборів м’яча на шість блок-шотів, розважливо довели матч до логічного завершення. Вони були надійними в обороні, безжальними та стрімкими – в організованих відривах. Господарі, хоча й виграли  підбирання під обома щитами, ефективно розпорядитися м’ячем так і не змогли. Команда ні фізично, ні тактично ретельно підготуватися до матчу з основним конкурентом не змогла.  Не виправдали надій і лідери: Дроздов невдало виконував численні штрафні, а Грир 11 із своїх 13 очок здобув уже перед сиреною, коли «Азовмаш» просто догравав успішний для нього матч.
Після гри. «Вовки» завершили напівсезон на мінорній ноті, але  позиції лідера не втратили. На проміжному фініші в них «плюс один» порівняно з азовмашівським відповідником. Однак відсутність тренера бентежить і команду, і її симпатиків. Лебединцев, який вже має не вельми втішний досвід роботи з БК «Київ» і національною командою України, – тимчасовий варіант. Це стверджує і він сам, і Почесний президент клубу Волков. І все-таки поспішати з вибором нового тренера господарі «беків» не вважають за потрібне. «Ми не бажаємо примножувати попередні кадрові помилки, тому  й пошуки гідного конкурента будуть особливо ретельними», – заявив Олександр Волков, олімпійський чемпіон і народний депутат України. З упевненістю можна сказати одне: новий «головний» неодмінно буде чужинцем. Оскільки в Україні фахівців європейського рівня, на думку керівників БК «Київ», уже немає.