Комунальна власність піде з молотка

Столична влада має намір 15 грудня провести в Києві перший повноцінний аукціон, на якому визначатимуться орендарі нежитлових приміщень комунальної власності. На конкурс буде виставлено 9 об’єктів як у центрі Києва, так і на околицях. Стартова ставка оренди квадратного метра – 40 гривень.

– Головним критерієм для перемоги на аукціоні є найбільша ставка орендної плати, – каже начальник Головного управління комунальної власності КМДА Анатолій Чуб. – Звісно, кошти від оренди буде перераховано до бюджету. Окрім того, конкурсом обумовлюється цільове призначення приміщення, обов’язки потенційних орендарів з утримання у належному стані самого приміщення, прилеглої до нього території та участь в утриманні всієї будівлі.  Хоча конкурс певною мірою є пілотним, я упевнений, що його результати для київської громади будуть позитивними. Ми намагаємося сформувати нові підходи до схеми оренди майна територіальної громади й підвищити рівень відповідальності за орендоване майно. Для цього фахівці розробляють типовий договір страхування та готують документи для проведення тендера серед страхових компаній. До цього відповідальність за стан орендованого майна була у більшості випадків формальною.
Нещодавно співробітники КП «Київжитлоспецексплуатація», на балансі якого перебуває близько 500 нежитлових приміщень комунальної власності, здійснили перевірку відданих в оренду приміщень. Результати її – не вельми втішні.
– Під час перевірки було виявлено 670 порушень умов договорів оренди, – каже начальник КП «Київжитлоспецексплуатація» Олег Копил. – Найпоширеніші з них –  використання орендованих площ не за призначенням, суборенда без належного документального оформлення чи за відсутності будь-яких правових підстав для цього та утримання орендованих приміщень у незадовільному санітарно-технічному стані. Окрім цього, на час  перевірок заборгованість орендарів до міського бюджету становила п’ять мільйонів гривень.
За словами київських чиновників, нова влада тільки через вісім місяців своєї діяльності зважилася на проведення аукціону через те, що довелося розробляти багато документів, включаючи порядок і умови проведення конкурсів. На думку можновладців, після змін у схемі оренди надходження від використання майна територіальної громади Києва мають збільшитися у 2,5 раза і сягнути 200 мільйонів гривень щорічно. Таке підвищення орендних ставок, як стверджують київські чиновники, не вплине на рівень споживчих цін та послуг.