Кому мають належати парки

Постійна комісія Київради з питань екологічної політики відмовилася погодити передачу земельних ділянок шести столичних парків у підпорядкування Головному управлінню культури і мистецтв КМДА.

Проект рішення Київради про таку передачу підготували голова депутатської групи «Столичні реформи» Ігор Добруцький і начальник Головного управління культури і мистецтв, депутат Світлана Зоріна. Йдеться, зокрема, про ділянки площею 71 га парку «Перемога», 115 га парку «Партизанська слава», 172 га Гідропарку, 7,2 га Центрального парку культури і відпочинку, 150 га Голосіївського парку імені М.Рильського і 45 га парку «Відрадний». Автори проекту вважають, що оскільки ці парки підпорядковані управлінню, то воно повинне також управляти землею і розпоряджатися коштами, що виділяються з бюджету на функціонування парків. На їхню думку, ці зони відпочинку перебувають у поганому стані через те, що земля під ними не має єдиного господаря, оскільки нею одночасно можуть розпоряджатися «Київзеленбуд», ДКП «Плесо» і районні держадміністрації.
Проте комісія одноголосно відмовилася погоджувати запропонований проект.
– Парки – це передусім заповідна територія, що потребує належного комплексного нагляду, – наголосив  голова комісії Анатолій Коваленко. – Наповнити змістом цю територію може тільки район, де розташовано парк, відповідно, його земля повинна бути також у підпорядкуванні району.