Спершу книжку, потім – ласощі

Всесвітній день інвалідів – не свято, а день, коли здорові люди просто мусять згадати, що поруч із ними живуть ті, для кого недосяжною мрією є звичайнісінька прогулянка у дворі, бо кілька сходинок у під’їзді ніяк не обладнають пандусом для візка. Найнещасніші, звісно ж, діти з особливими потребами. Скільки сліз виплакали мами, намагаючись пояснити, чому синок чи донечка не такі, як інші.

Голова Київського дитячого фонду Ніна Семенюк понад п’ятнадцять років відвідує дитсадок №591 для дітей із порушеннями опорно-рухового апарату. Навчальний заклад, створений 30 років тому, особливий – тут дітей так реабілітують і навчають, що в першому класі вони чи не найкращі учні. Після концерту, яким малюки порадували гостей, Ніна Семенюк вручила кожному ласощі, а кожній групі – книжку «Бережи себе, малюк». 100 таких книжок подарувала Київському дитячому фонду директор видавництва «Росава» Неля Руденко. Депутати райради від Блоку Леоніда Черновецького подарували малюкам лікувальний масажний килимок та іграшки, від Блоку Юлії Тимошенко – смачні йогурти. Похвальна одностайність.
Голова Дитячого фонду вирушила до пацієнтів дитячих відділень Інституту онкології та Київської онкологічної лікарні і вручила подарунки просто в палатах. «Діти простягали ручки спершу за книжками, а вже потім цікавилися ласощами, – розповіла Ніна Семенюк, – тож я вручила книжку кожній дитині й зоставила кільканадцять для тих, хто невдовзі прийде сюди на лікування».
Два роки поспіль генеральний директор мережі «МакДональдз» Ігор Дєлов на прохання голови Дитячого фонду за власний кошт частує дітей-інвалідів. І цього разу в двох кафе зустріли, допомогли роздягтися, зручно вмостилися і впродовж двох годин частували й розважали 50 дітей і підлітків, хворих на дитячий церебральний параліч, із громадської організації «Крок у майбутнє» та школи «Надія». За цей рік «МакДональдз» прийняв понад півтисячі підопічних Київського дитячого фонду, на наступний рік, за згоди Ігоря Дєлова, уже складено план на частування півтори тисячі дітей-сиріт, з особливими потребами та з малозабезпечених родин.
На жаль, не всі діти з онкологічних лікарень зможуть побувати у концертних залах, тож Ніна Семенюк, як робить це вже 15 років, сама завітає до них на Новий рік і Різдво із гостинцями.