Бачили очі...

Переддень Дня місцевого самоврядування дав привід знову обговорити проблеми влади в регіонах.

На думку політолога й народного депутата від Блоку Юлії Тимошенко Володимира Полохала, нині місцеві органи влади стали заручниками політичної боротьби в державі. Під час виборчої кампанії, та й після неї, вони нерідко займалися невластивими для себе справами. Наприклад, надавали російській мові статусу регіональної або проголошували населені пункти територіями без НАТО. 
Не дуже вдалими виявилися й пропорційні вибори. По-перше, електорат не володів інформацією про списки депутатів від різних партій та блоків. Там опинилися не представники різних соціальних прошарків, а переважно великі бізнесмени. По-друге, доцільно було б розвести в часі вибори до Верховної Ради та до органів місцевого самоврядування.
Нашоукраїнець Борис Беспалий зізнається, що минуло ще мало часу після виборів, аби аналізувати діяльність місцевих рад. Проте деякі здобутки й недоліки явні вже нині. Приміром, регіональні  депутати стали менше зустрічатися із виборцями. Так, представники Київради та районних рад столиці нової каденції набагато менше, аніж їхні попередники, звертають увагу на зв’язок із киянами. Раніше вони представляли округи, а тепер – партії та блоки. Хоча певні фракції й закріпили своїх членів за конкретними районами, часто такі рішення залишаються лише на папері. Але склад місцевих рад – це, певною мірою, вина й самих виборців. Адже демократія – це також відповідальність електорату, який віддав перевагу саме таким кандидатам. Мовляв, бачили очі, що купували.
Депутат не є прихильником відкликання таких обранців. Натомість він знайшов і позитиви пропорційної системи. Нині встановлено колективну відповідальність політичних сил за їхніх представників. Тому надалі вони уважніше формуватимуть свої виборчі списки.
Ще один позитив партійних виборів – налагодження зв’язків між депутатами різних рівнів. Верховна Рада співпрацює з органами місцевого самоврядування. Наприклад, на засідання Київради приходять народні обранці з парламенту. А це – можливість обміну досвідом. Борис Беспалий зауважив, що задля цього «Наша Україна» навіть має намір об’єднати всіх своїх 29 тисяч депутатів різних рівнів у єдину асоціацію.
Але хоч би якими були позитиви та негативи нинішньої системи місцевого самоврядування, органи регіональної влади потребують реформування.