Претенденти на посади

Завтра в мальовничій Пущі-Озерній відбудеться засідання Ради партії НСНУ, на якому, вочевидь, таки буде обрано керманича «Нашої України». А то майже місяць ця парламентська політсила перебуває без очільника.

Принаймні офіційно так вважається. Звісно, є у партії така знакова постать, як Віктор Ющенко. Але він – почесний голова. А потрібен голова ради партії. Донедавна на цю посаду претендували три достойники: Роман Безсмертний, Петро Порошенко і Юрій Єхануров. Однак останній уже встиг заявити в інтерв’ю одному виданню, що його кандидатуру не варто розглядати, позаяк «враховуючи незадовільну роботу колишнього складу президії,  не вважаю можливим бути одним із лідерів партії, ліпше буду рядовим членом Ради».
Безсмертний із Порошенком до неофітів також не належать. Більше того, саме Роман Петрович і «рулив» НСНУ з часу його створення, аж поки на другому етапі останнього з’їзду однопартійці не визнали його діяльність незадовільною. А ще кажуть, що двічі в одну річку…
Попри вищесказане, шанси знову стати на чолі партії в Безсмертного є, оскільки делегати з’їзду і члени Ради аж ніяк не тотожні величини. У четвер долю НСНУ вершитимуть 214 обраних нашоукраїнців. Є підозри, що у відсотковому еквіваленті симпатиків Романа Петровича тут буде значно більше, ніж на згадуваному форумі. Інакше не ставав би він до герцю з Порошенком.
Годі й казати, що Петро Олексійович не належить до тих людей, для кого головне -– «не перемога, а участь». Йому ліпше зняти свою кандидатуру з голосування, ніж зазнати фіаско. Позаяк допіру не знімає, тож, вочевидь, розраховує на реальну, тобто кількісну, підтримку впливових однопартійців.
Окрім голови Ради партії, обиратимуть ще й голову політвиконкому. (До виходу із НСНУ цю посаду обіймав Микола Катеринчук). Претендентів троє: Павло Жебрівський, Олександр Третьяков і Олександр Ропотенко. Останній, до речі, нині є виконувачем обов’язків голови політвиконкому, отже, внутрішньопартійну кухню, либонь, знає не з чуток. Переваги його опонентів – імена, добре знані в політбомонді. Щоправда, далеко не у всіх прізвище Третьяков викликає позитивні емоції. Це, звісно, мінус. Але є і плюс. Не слід забувати, що на останніх парламентських виборах до скарбниці «Нашої України» він поклав 4 мільйони гривень. Крім того, штаб-квартира НСНУ ось уже кілька років розташовується на вулиці Спаській,    37, себто в приміщенні, що належить пану Третьякову. Тому в разі чого і попросити звідти може.
P. S. Коли матеріал було підготовлено до друку, надійшла інформація, що регіональні осередки «Нашої України» визначили шість кандидатів на голову Ради партії: Романа Безсмертного, Петра Порошенка, Юрія Єханурова, Ігоря Юхновського, Петра Олійника та Павла Жебрівського.

Ярема Брус