Сподівана весна Литвина

Не завершувати роботу дев’ятого з’їзду Народної партії вчора, а закрити його навесні запропонував сам Володимир Литвин, відкриваючи форум.

Пропозиція лідера була несподіваною. Навіть у проекти порядку денного і регламенту довелося вносити поправки. Навесні, як подейкували делегати під час обідньої перерви, політична ситуація в нашій країні зміниться, протистояння у владі посилиться – настане час Народної партії. Лідер НП закликав до мобілізації.
Перший етап з’їзду був ювілейний – 10 років тому 5 грудня було створено Аграрну партію, яка останніх три роки носить назву Народної. Півсотні партійних «довгожителів» отримали почесні грамоти й пам’ятні нагрудні знаки. «Через якийсь час це буде найвища нагорода уряду», – пообіцяв Литвин достойникам. А усіх інших потішив тим, що «невдовзі партія стане провідною в Україні». Поставив він діагноз і прогноз країні: «Україна – в політичному протистоянні, ще більші протиборства – попереду». Владу прирівняв до автомобіля на перехресті: стоїть на місці, мигаючи фарами і аварійними маячками, хоч усі показують, куди їхати.
Вручивши нагороди попередникам, Литвин покритикував їх. Не переймалися, мовляв, долею організації, більше думали про державні проблеми, ніж про партійні. Віднині керівництво НП виробить «чіткі критерії відповідальності кожного за партію». Бо, за словами Литвина, багато хто соромиться називати себе членом НП. «Це не той випадок, де треба демонструвати скромність», – заявив Литвин.
Доповідаючи, Володимир Михайлович часто відривався від тексту і по-філософськи розмірковував, робив екскурси в історію, навіть повчав, ніби дискутуючи з однопартійцями… у формі монологу. «Політичні реалії працюють на нас», – потішав делегатів й обіцяв, що ці реалії «підкинуть партію на поверхню». Бо ті, хто переміг на виборах, мовляв, мають пік популярності, тож їхній шлях – лише вниз. «А ми – вгору, це об’єктивна закономірність», – розмірковував Литвин, закликаючи попрацювати для цього.
Поразкою минулі вибори Литвин не вважає, партія просто «недовиконала завдання» і не врахувала «глибинно-сутнісні проблеми».
– Парламентські вибори відбулися в умовах продовження президентської кампанії і розколу суспільства. Ми просто випередили події, час. Не спрацювали тактично. Ми пропонували миротворчі ідеї, спокій, порозуміння, коли суспільство вимагало причин кризи, шукало ворога, – каже Литвин. Нині ж настав час «миротворчої ідеї», Володимир Михайлович натякнув на Універсал.
Інша причина виборчої невдачі – шляхом фальсифікацій, мовляв, НП «намагалися витіснити з політичного процесу». Литвин вважає, що партія працювала до виборів, а її опоненти – у ніч після них. 13 відсотків усіх депутатів місцевих рад – члени НП, а до Верховної партія набрала лише 2,5 відсотка. «Такого розриву не має жодна партія», – зазначив керманич «народників». Визнав і свою провину – був головою ВР, а до партії мав «слабку прив’язку». Підвели також рядові партійці: у десятьох районах за НП проголосувало менше людей, ніж числилося у тамтешніх осередках; у чотирнадцятьох – голосували лише члени партії… Довелося перерахувати членство і в результаті партія зменшилася на 220 тисяч, більш як на третину.
Що робити далі? Лідер пропонує «відійти від владної ноги», «політичну лінію проводити так, щоб сподобатися людям, а не владі», позбутися «генетичного синдрому страху перед владою». На думку Литвина, є три шляхи – пливти за течією, пристати до якогось берега чи вибрати власний курс. «Я обираю останній, свій шлях визначив остаточно, з нього не зійду, – заприсягнув Литвин. – Народ заслуговує на кращу владу, зокрема за участю Народної партії». А депутатам місцевих рад від НП, які «перефарбувалися», лідер пообіцяв подарувати Біблію із закладкою на тій сторінці, яку їм слід прочитати.
Народна партія – в опозиції, але в «об’єднаній». На загальнодержавному рівні вона «рівновіддалена від усіх політичних сил», хоч на місцевому союзи з іншими дозволено. Якщо така співпраця не суперечитиме загальнопартійній програмі і регіональним програмам НП, що їх Литвин зобов’язав розробити осередкам в усіх містах і районах.
– Не сидіти, не мовчати, не боятися власної сміливості, бути скрізь, де люди, а головне – не прислужувати, – такий наказ рядовим членам від лідера. А його заступник Олег Зарубінський радить кругом демонструвати, що «ми – інші, ми альтернатива діючим у владі політичним силам».
Литвин неодноразово наголошував на ситуації у Києві. В офіційному виступі прокритикував «тарифи як масовий наступ на людей». Дорікнув міській парторганізації, що її фракція у Київраді «не прийшла на додаткову сесію», всупереч «чіткій спільній позиції». Литвин закликав однопартійців-киян, «входити в становище людей, а не в становище влади» і «не відповідати за те, до чого не причетні». У інтерв’ю для «Вечірки» Володимир Михайлович спрогнозував, що завтра на сесії Київради «всі голосуватимуть за скасування тарифів». «Це будуть такі зигзаги, як у Верховній Раді: спочатку – мораторій, а потім – скасування його», – прогнозує Литвин.