Президентську дачу взяли під охорону

«Вечірній Київ» у матеріалі «На президентській дачі» (№71 від 19 квітня 2006 року) та публікації «Життя як подвиг» (№179 від 29 вересня 2006 року) інформував читачів про гостру проблему, що склалася навколо історичної спадщини – будинку-дачі першого Президента України М.Грушевського. Зокрема йшлося про те, що будівля, якій вже майже сто років, не тільки вимагає ремонту, а й державної охорони. Віднайдена зусиллями ентузіастів дача, яку будував особисто Михайло Сергійович, та територія навколо неї нині перебувають у жалюгідному стані. Довелося докласти чимало зусиль (і про це писала газета), аби, бодай, прибрати смітник, що утворився поблизу цієї будівлі, а, головне, визначитися з її статусом.

«У Міністерстві культури і туризму України розглянуто ваше звернення, яке надійшло до Кабінету Міністрів, щодо збереження  садиби М.Грушевського, що розташована на вулиці Китаївській, 13/7 у м.Києві», – повідомляє голова Державної служби з питань національної культурної спадщини М.Кучерук (лист №22-2480/9 від 26.09.2006 року).
Висловлюючи щиру вдячність за небайдуже ставлення до справи охорони і збереження культурної спадщини українського народу, державна служба роз’яснює, що, відповідно до чинного законодавства, об’єкт, який може становити наукову, історичну чи культурну цінність, рішенням місцевого органу  охорони культурної спадщини долучається до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини і до вирішення питання про його занесення до державного реєстру нерухомих пам’яток України підлягає обов’язковій охороні.
Оскільки на президентській дачі (і про це теж писав «Вечірній Київ»), що розташована у мальовничому куточку столиці, з’явилися охочі облаштувати вже, так би мовити, свою «дачу», це питання набуло вкрай важливого значення. Однак, згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1760 від 27.12.2001 року занесення будівлі, про яку йдеться, до відповідного реєстру вимагає проходження певної процедури. Бо віднайти та зібрати матеріали (документи, свідчення очевидців) про те, що ця будівля насправді належала М.Грушевському, виявилося замало. Треба докласти ще чимало зусиль для її «узаконення».
Довелося звернутися особисто до Київського міського голови Л.Черновецького, від якого тепер залежала доля колишнього маєтку першого Президента.
Відповідь надійшла від Головного управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації (лист №5698/1 від 02.11.2006 року), яке повідомило, що нині готуються відповідні пропозиції та облікові документи з метою надання будинку (дачі) М.Грушевського статусу пам’ятки історії та архітектури національного значення. Будівлю внесено до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини (архітектура), а, отже, вона охороняється законом.
«У зв’язку з цим, – йдеться у цьому офіційному документі, – передача будинку М.Грушевського із комунальної у приватну власність, Головним управлінням охорони культурної спадщини не може бути погоджена».