«Королі» вже в Києві

Сьогоднішній матч не має жодної турнірної ваги. Ні для «Динамо», ні для «Реала». Значно важливішим є сприйняття неординарності події. Бо до нас приїхав найтитулованіший футбольний клуб світу.

Шістнадцять єврофіналів. Іспанський гранд володіє головними рекордами континентальних змагань. Він шістнадцять разів був представлений в єврокубкових фіналах і завоював одинадцять офіційних відзнак. «Реал» – дев’ятиразовий володар Кубка європейських чемпіонів. Це  також один з абсолютних  і найпочесніших футбольних рекордів. У всі часи мадридська команда буквально засліплювала суперників яскравим сяйвом своїх  зірок. Епоха 50-х років минулого століття виявилася винятково щедрою і на великі події, і на гучні імена. «Реал» тріумфував у п’яти стартових єврофіналах, що так і залишилося недосяжним для будь-кого з його конкурентів. А серед тих, хто кував ці великі перемоги, були футбольні генії Ді Стефано,  Пушкаш,  Копа та Хенто. Останній з цього зіркового переліку – неперевершений фланговий дриблер і непересічний стрілець – єдиний на планеті, кому поталанило завоювати найпрестижніший єврокубковий трофей шість разів. А втім, і в наступні роки «королівський» мадридський клуб мав і славу тріумфатора, і кадри, що гідні найвищого захоплення. На зламі двох століть він фінішував першим у Лізі чемпіонів аж тричі. Його конкурентам – «Барселоні», приміром, або «Мілану» – залишається хіба що мріяти про таке.
«Золотий м’яч». Історія найціннішого індивідуального призу знає шість випадків, коли ним володів футболіст іспанського «Реала». Двічі – Ді Стефано, по одному разу – Копа, Зидан, Рональдо та Каннаваро. Двоє останніх і нині виступають у «королівському» клубі. Рональдо визнали найяскравішим форвардом попереднього десятиліття. Каннаваро – найнадійнішим оборонцем нинішнього. Цікаво, що всі п’ятеро мадридських володарів «Золотого м’яча» – чужинці. Ді Стефано – аргентинець, Копа і Зидан – французи, Рональдо – бразилець, а Каннаваро – італієць. Це взагалі  притаманно «Реалові» – збирати мега-зірок із усього світу і гуртувати з них особливу команду-зірку. Тож і не дивно, що в клубі цьогорічного зразка грають не лише «золотими», а й «срібними» та «бронзовими» м’ячами. Бо до чільної трійки найкращих європейських футболістів потрапляли в різні роки й англієць Бекхем, іспанець Рауль та бразилець Роберто Карлос. А саму диво-команду величають не інакше, як основною філією збірної світу. Цього року «Реал» тренує славнозвісний італієць Капелло, а лідерами представницької дружини вважаються воротар Касильяс, оборонець Каннаваро,  хавбек Гуті та форвард ван  Ністельрой.