За «Дванадцять обручів» одного «Ангелуса»

Нову літературну нагороду Центральної Європи «Aнґелус», яку цього року вручали вперше, отримав український письменник Юрій Андрухович за роман «12 обручів».

Таку відзнаку запровадила найпопулярніша польська газета «Жечпосполіта».  Це  статуетка ангела і 150 тисяч злотих ( більш ніж 250 тисяч гривень). Її вручають за прозовий твір, перекладений польською мовою і виданий упродовж року в Польщі. «Анґелус» вручатимуть щороку у грудні тим авторам  із країн  Центральної Європи, чиї твори поглиблюють знання про інші культури. 
А у Києві  кілька днів тому  показали виставу за однойменним романом Юрія Андруховича «Московіада». На прем’єрних показах був аншлаг. Тому планується показати спектакль і за кордоном, зокрема і у Польщі.
 За сюжетом – головний герой твору Отто Фон Ф. з України опиняється в Росії,  де стає свідком шабашу верхівки Комітету державної безпеки. Деякі постаті на великому торжестві – впізнавані, хоча й зображені у потворних масках.
Однак невдоволені постановкою все ж були. Деякі глядачі зізнавалися, що у виставі занадто багато лайки та еротичних сцен. Утім, такі відгуки актора Остапа Ступку, який грає головного героя, аж ніяк не засмучують.
Змогти вчасно розлучитися з минулим  головна ідея роману. Попри те що Юрій Андрухович написав «Московіаду» майже 15 років тому, постановники переконані,  що тема й досі актуальна, адже багато українців так і не навчилися вчасно перегортати сторінки історії.