Бракує коштів і проектної бездоганності

Днями столична влада проінспектувала будівельні майданчики Лівобережжя Києва, об’єкти на яких мають завершити цього року, згідно з програмою соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2006 рік.

– Мета цієї робочої поїздки – вивчення стану справ на проблемних ділянках, – каже в.о. заступника голови КМДА Денис Басс. – За її результатами ми маємо вирішити, що з ними робити – фінансувати завершення робіт чи переглянути доцільність участі у реалізації проблемних об’єктів. Звісно, можливі й зміни в умовах участі міста у фінансуванні. Зокрема, необхідно розглянути й можливість розробки інвестиційних проектів, що вирішуватимуть чи сприятимуть вирішенню соціально-економічних та культурних проблем Києва. Звісно, це стосується й об’єктів, що потрапили до маршруту робочої поїздки. Насамперед, реконструкції станції метро «Дарниця». Перша її черга – будівництво другого виходу, – на мою думку, була б достатньо привабливою для інвесторів. Утім, інвестиційні кошти будуть обов’язково залучені вже при подальшій реконструкції. Адже в проекті на цій станції метро заплановані заклади торгівлі, громадського харчування, паркінг. Такий підхід до реалізації цього проекту дасть змогу зменшити навантаження на міський бюджет.

Надалі при будівництві всіх об’єктів у Києві обов’язково вивчатиметься можливість залучення інвестиційних коштів.

На лівому березі Києва  столична влада звернула увагу на шість об’єктів. Серед них реконструкція бульвару Перова і транспортної розв’язки на перетині проспектів Визволителів та Броварського, реконструкція станції метро «Дарниця», будівництво міського Центру серця, пожежного депо у шостому та дитячого садка і школи I ступеня з басейном у дев’ятому мікрорайоні житлового масиву «Позняки». Гарячою точкою на карті міста (точніше – холодного) до цього часу є й недобудована районна котельня на вулиці Колекторній у Дарницькому районі.  Втім, усі проблеми на перелічених будівництвах умовно належать до двох категорій: нестача коштів через недофінансування чи перегляд кошторису або ж велика кількість недоліків у проектній документації. Зокрема, для початку роботи міського Центру серця, наприклад, не вистачає близько 200 мільйонів гривень, а у проекті реконструкції бульвару Перова знайдено близько 190 проектних недоліків. Однак є й зовсім «унікальні» об’єкти. Йдеться про пожежне депо на Позняках. Тут будівельники вже дах мають звести, а проектної документації немає. Більше того, сесією Дарницької районної ради не ухвалено рішення про землевідвід і обговорювати це питання на найближчому засіданні депутати поки що не збираються.

Доля кожного з цих об’єктів вирішуватиметься після вивчення проектно-кошторисної документації. Однак вже зараз достеменно відомо, що до кінця цього року планується здача в експлуатацію першої черги міського Центру серця та дитячого садка-школи на Позняках. Окрім того, виділено кошти для виконання робіт з реконструкції бульвару Перова на 2007 рік. За словами столичних чиновників, надалі міська адміністрація фінансуватиме лише ті будівництва, що мають остаточно затверджену проектну документацію.