Чи варто чіпати Узвіз?

Відміна призначеного на 18 жовтня тендеру, оголошеного Подільською райдержадміністрацією на проект реконструкції Андріївського узвозу, дала поштовх для нових супеперечок про доцільність реалізації подібного задуму. Значною мірою активізувалися ті, хто категорично проти втручання в інфраструктуру Київського Монмартра. Звісно, аргументи представників громадських організацій не завжди об’єктивні, втім, і не позбавлені логіки.

– Мені до цього часу не зрозуміло, яким чином столична влада має намір реконструювати Андріївський узвіз, – зазначає співголова Громадського комітету захисту архітектури Києва Михайло Дегтярьов. – Запевнення про потребу комплексної реставрації всієї вулиці викликають тривогу через заяви про відсутність у міському бюджеті на це коштів й пропозиції залучати до цієї справи інвесторів. На жаль, «грошові мішки» не часто мають наміри бути меценатами, а шукають можливості ефективного вкладання коштів. Єдиний можливий спосіб отримати прибуток на узвозі – ущільнення забудови. А реалізація таких проектів кардинально змінить обличчя історичної вулиці й призведе до втрати Андріївського узвозу як серця історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». Якщо комусь і хочеться мати тут офіс, то хай відремонтує приміщення, враховуючи всі його архітектурні особливості. Інакше узвіз чекає доля урочища Гончарі-Кожум’яки, де замість збереження історичних цінностей маємо зірвані меморіальні дошки, порушену поверховість будинків, що за своєю архітектурою тепер схожі на не найкращі європейські зразки, але яскравістю цілком задовольняють примхи столичних багатіїв.

Згідно з висновками фахівців, Андріївський узвіз справді потребує модернізації інженерних мереж, однак на переважній більшості столичних вулиць такі роботи виконуються за рахунок бюджетних коштів без зайвої колотнечі та пропозицій інвесторам. І ніхто не протестує проти виконання таких робіт, приміром, на вулиці Саксаганського, де нині проходить реконструкція не менш масштабніша.

– Рішення про реконструкцію Андріївського узвозу має декларативний характер, – каже активіст громадської організації «Голос громади Києва» Володимир Бондаренко. – Однак навіть за таких умов наступним кроком влади має бути скасування рішень про виділення земельних ділянок на території заповідника. Поки що їх немає.

Тендер на проект реконструкції таки відбудеться, але вже наступного року. Про це повідомили в Подільській райдержадміністрації.

Нагадаємо, що рішення про реконструкцію Узвозу було прийнято після проведених 28 вересня громадських слухань, на яких з’ясовувалися вимоги киян щодо реставрації Андріївського узвозу. Говорили якраз про вимоги, а не необхідність реконструкції. Тож усі 159 учасників обговорення погодилися з резолюцією, сприйнявши намір реконструювати історичну вулицю як факт.