Стабільність чи безхребетність

Ще до приїзду до Києва російського прем’єра Михайла Фрадкова передбачалося, що його переговори з українським прем’єром, ключовим питанням яких було питання про ціну на газ, викличуть зливу коментарів. Так воно і сталося. Деякі  з них ми й наводимо.

Голова Партії підприємців та промисловців Анатолій Кінах привітав відновлення роботи україно-російської міжурядової комісії та відмову від вирішення газових проблем на таємних зустрічах  «без краваток». Водночас заяви Фрадкова про вимоги синхронного вступу України та Росії до СОТ інші представники «Нашої України» сприйняли як «тиск з метою вплинути на зовнішньополітичний курс України».

Ціну на газ у 130 доларів Юлія Тимошенко назвала «смішною та злочинною» й пообіцяла незабаром оприлюднити імена можновладців, які «брутально здали українські інтереси». Вона висловила здивування тим, що не були переглянуті ціни на оренду землі та майна для Чорноморського флоту Росії.

Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський вважає, що ціна на газ для України буде зростати. А наші поступки сьогодні – це послаблення українських позицій завтра.

«Або переговорна група з українського боку є абсолютно непрофесійною та безхребетною, або це є свідома політика.  На погіршення умов поставок газу в Україну в ціновому факторі не було підстав»,  – зауважив екс-керівник «Нафтогазу України» Олексій Івченко.

А ось  політолог Олесь Доній переконаний, що визначення ціни російського газу є стабілізуючим фактором для українських підприємств і держбюджету-2007. «Принаймні, рік наша економіка може перебувати у повному спокої», – каже Доній.

«Ціна за газ у 130 доларів – це, насамперед, один із механізмів Росії заборонити вступ України в НАТО, – так вважає опальний російський олігарх Борис Березовський. – Росія задля досягнення цієї мети готова на будь-які економічні поступки, тому що економіка завжди вторинна і використовується Росією як політичний важіль тиску».

Газ для України був і залишається політичним товаром. Експерт Центру імені Разумкова Володимир Саприкін сумнівається, що 130 доларів за тисячу кубометрів є якоюсь привілейованою ціною. Він нагадує, що за цими ж тарифами купують російський газ Латвія, Литва та Естонія, які є членами Євросоюзу. За словами Саприкіна, Москва ж вимагає певних поступок, зокрема, відновлення напрацювань Путіна, Шредера і Кучми щодо створення газотранспортного консорціуму.