Міністр віддасть портфель, коли…

Міністр оборони України Анатолій Гриценко заявив, що Україна може вступити до НАТО 2010 року. Обнадійлива заява. Але менш обнадійливими є перспективи перебування нинішнього чільника оборонного відомства на нинішній посаді. А без Гриценка – яке ж НАТО?

Непросто даються нинішньому міністру оборони питання реформи й технічного переоснащення війська, але він у цій справі має кращі показники, ніж його попередники. Отож, цей напрямок міністерської діяльності не назвеш слабкою ланкою. Власне, як і ще одне болюче армійське питання: забезпечення людей в погонах житлом. Успіхи в цій справі ще попереду. Тут позиції міністра слабші, та не критичні: все ж таки гальмівними чинниками тут залишаються бюджетні недофінансування.

Отже, головним каменем спотикання для міністра Гриценка може бути відмова уряду від зближення з НАТО, подальше нехтування угодами Універсалу, що стосуються курсу України на вступ до Альянсу. Можна сказати, що наслідки переговорів Януковича з його російським колегою дуже швидко дадуть зрозуміти, чи є сенс Гриценкові залишатися на чолі оборонного відомства країни.