Старий новообраний голова

На V з’їзді Національної Спілки письменників України  в кінцевому списку для голосування  при обранні голови цієї  громадської професійної організації  були три кандидати: Володимир Яворівський, Василь Рубан та В’ячеслав Медвідь.

Особливої інтриги з’їзд і не передбачав. Обговорення звітної доповіді, виступи голів обласних письменницьких організацій, їхні нарікання, побажання, обрання відповідних комісій тощо. Все, як завжди. Хіба що особливою  подією став прихід  до «інженерів людських душ»  Президента України Віктора Ющенка. Його тепло, навіть гаряче, зустріли. Віктор Андрійович нагородив чималий загін письменників орденами та почесними званнями. Основний пафос його виступу полягав у тому, що не треба складати рук і «слова-зброї»: боротьба за українську і демократичну Україну триває. І все-таки, є чимало позитивних зрушень, зокрема й на полі розвитку українського шкільництва.

Інтригою  мав стати обіцяний прихід на з’їзд  Юлії Тимошенко. Однак замість неї  письменників привітав її соратник Олександр Турчинов.

Після голосування оголосили результати: за Володимира Яворівського віддали 285 голосів, за В’ячеслава Медведя – 27, за Василя Рубана –  9. Отож, головою НСПУ знову став Володимир Яворівський, депутат Верховної Ради. Письменники, крім інших завдань, закликали його як нардепа сприяти відкриттю книжкових крамниць бодай по обласних центрах України.

Перед тим головою Київської письменницької організації було обрано прозаїка та поета, головного редактора журналу «Київ» Віктора Баранова. На V з’їзді письменників із  рук Віктора Ющенка він одержав  диплом про присвоєння йому почесного   звання  «Заслужений діяч культури».