Як оксфордський диплом призвичаїти до наших реалій

Нині чимало  молодих українців  мають змогу здобути  вищу освіту за кордоном. Але не всі  чужоземні дипломи визнають в Україні. А тому власники деяких закордонних документів про освіту  мають пройти в Україні  нострифікацію – визнання посвідки про закордонну вищу освіту нарівні з вітчизняним дипломом.  Цей процес досить копіткий. За словами фахівців  Міністерства освіти і науки України, проблеми виникають передусім через правову необізнаність українців.

– Українському  суспільству потрібно усвідомити державну важливість цієї процедури, – пояснює головний спеціаліст сектору нострифікації Міносвіти Лідія Данилко. – Кожному роботодавцеві, кожному навчальному закладу чи науковій установі важливо зорієнтуватися, які посадові обов’язки надати цій людині, з якого курсу продовжувати навчання, чи має право людина з цим документом працювати. Через невідповідність українським державним стандартам отриманої за кордоном спеціальності з часом може з’ясуватися, що людина не зможе навіть отримувати пенсію. Міністерство має розробити відповідні положення, згідно з якими могли б адаптувати закордонний документ.

Як правило, нострифікацію проводить Міністерство освіти і науки України, але спершу документ має бути легалізований Міністерством закордонних справ. Заяви розглядаються не більше чотирьох місяців. Особливу  увагу спеціалісти з оцінювання кваліфікацій приділяють  якості освітньої програми, результатам та тривалості навчання.

Найчастіше проблеми виникають, коли  молода людина  вступає до навчального закладу, який не визнає навіть країна, де студент мріє навчатися. Буває й так, що у тій чи тій країні середня освіта надається у кількох варіантах, і тільки один з них дає право на здобуття вищої.

Закордонний диплом може не визнаватися в Україні, якщо фах, який здобув випускник, не означено у спеціальному державному реєстрі спеціальностей. Але власник такого диплома може підготуватися з тих предметів, які він не вивчав, екстерном на базі відповідного українського навчального закладу. Тоді він отримує подібну спеціальність, визнану вітчизняним законодавством.

Начальник управління міграційної служби в Києві Олександр Дергач наголошує на безумовній цінності того, що Міністерство освіти і науки контролює видачу документів, адже останнім часом з’явилися фальсифіковані дипломи, найчастіше з юридичних та медичних спеціальностей. Їхні власники намагаються працевлаштуватися в Україні.

У Міністерстві освіти і науки планують створити Міжнародну українську школу, яка  опікуватиметься дітьми, які тимчасово перебувають з батьками за кордоном, повідомив недавно міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко. Мова йде не лише про діаспору, а й про дітей, які виїхали з батьками-заробітчанами. Міжнародна українська школа, за словами міністра,  працюватиме за заочно-дистанційною формою навчання та вестиме облік дітей шкільного віку, які перебувають з батьками за кордоном. Планується, що діти  складатимуть у міжнародній школі іспити, за результатами яких видаватиметься відповідний документ про освіту. З цим документом учні зможуть продовжити навчання вже на батьківщині. Водночас школа підтримуватиме зв’язки з навчальними закладами, які створені українськими громадами у Лівії, Греції, Португалії, Іспанії, Італії тощо. За словами міністра, кошти на створення Міжнародної української школи при освітянському міністерстві буде закладено у бюджеті наступного року.